Kontorvillaen Clementsgaard til salgs for 37 millioner

37 millioner er prisantydningen for Clementsgaard, en 1000 kvadratmeter herskapelig kontorvilla med panoramautsikt på Kronstadhøyden.

Huset ble tegnet av den kjente bergensarkitekten Ole Landmark og stod ferdig i 1916. Bygget var opprinnelig kjent som Clementsgaard på Kronstadhøyden og tatt i bruk som villa for kjøpmann Clement Johnsen og hans familie. Kjøpmann Jean Clement Marius Johnsen ble født i Bergen 14. september 1858 og døde 31. desember 1921, 62 år gammel. Han ble begravet 5. januar 1922. Johnsen fikk således glede av Clementsgaard i fem år.

Clementsgaard 1917-1922 Atelier KK

Clementsgaard fotografert av Atelier KK mellom 1917 og 1922. Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Fra Nordnes
Ifølge folketellingen i 1865 bodde 7 år gamle Clement sammen med sine søsken Sjanna Margrethe (1), Augusta (9), Richard (11) og Ingebor (12) og foreldrene Sjanna Margrethe (32) og far skipskaptein Clement Johnsen (44), født i Arendal, samt gesell og tjenestepike i rode 1—23, dvs ytterst på Nordnes. Moren, Jeanna (Sjanna) Margrethe, født Joys, var 11 år yngre enn sin mann. Hun var født 13. september 1833.
Jean Clement Marius Johnsen giftet seg 12. november 1888 med Laura Fredrikke Meyer, født 11. juli 1863. De fikk tre barn, Anders Meyer Johnsen, født 28 mars 1890, Laura Marie Johnsen, født 18 mai 1891 og Clement Johnsen, født 17 juni 1893.

Clement Johnsen tok 22. oktober 1890 borgerbrev innen handel i Bergen. Han startet i 1895 selskapet Clement Johnsen, som 1. januar 1916 gikk over til å bli aksjeselskap.

To kvinner i arbeid med tørrfisk hos Clement Johnsen AS. Bildet er tatt av Norvin Reklamefoto på oppdrag fra Clement Johnsen AS.

To kvinner i arbeid med tørrfisk hos Clement Johnsen AS. Bildet er tatt av Norvin Reklamefoto på oppdrag fra Clement Johnsen AS.

Fisk og fiskeprodukter
Firmaet drev med mottak og omsetning av allslags fiskeprodukter som tørrfisk, saltfisk, klippfisk, ferskfisk, tran, rogn og sild. Ved bedriftens egne datterselskaper i Nord-Norge, særlig i Finnmark og i Lofoten, ble det drevet fiskeri og tilvirkning av diverse fiskeprodukter. – Der føres stadig på lager fater, blikktønner, furutønner samt salt, stod det i Det Norske Næringsliv, Bergen Fylke, som ble utgitt i 1945.

 Mannen med panamahatt skal være Clement Johnsen, Del av anonym samling snapshot fra Bergen 1911. ‘Folk i farten’ Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket i Bergen.


Mannen med panamahatt skal være Clement Johnsen, Del av anonym samling snapshot fra Bergen 1911. ‘Folk i farten’ Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Tre etasjer og hems
Clementsgaard er på tre etasjer pluss loft og hems. Første etasje er størst, med et bruksareal på ca. 400 kvadratmeter. Tomten er på 2,3 dekar og en parkeringsplass for nærmere 30 biler. Opprinnelig hadde eiendommen adresse Grønneviksveien 4. I dag er adressen Ole Landmarks vei 14. Tomten er på ca. 1000 kvadratmeter.
Bygget ble renovert og rehabilitert i 1983 ved arkitekter MNAL Anne og Jon Faaland på vegne av Sande gruppen. I 1994/95 ble det oppført et tilbygg ved Arkon Arkitekter som er veltilpasset eiendommen og godt tilpasset omgivelsene. Det er DNB Eiendom som selger eiendommen.

Kopi fra Det Norske Næringsliv, Bergen Fylke 1945, med informasjon om Clement Johnsen AS.

Kopi fra Det Norske Næringsliv, Bergen Fylke 1945, med informasjon om Clement Johnsen AS.

Interiør fra hallen på Clementsgaard. Adressen den gang var Grønneviksveien 4. Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Interiør fra hallen på Clementsgaard. Adressen den gang var Grønneviksveien 4. Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket i Bergen.