Grand Prix-forskere fra Årstad

Stipendiat Cecilie Gudveig Gjerde (Fløen) fra Universitetet i Bergen vant både Forsker Grand Prix Bergen under Forskningsdagene 2015 og den nasjonale finalen i konkurransen.

Gjerde tar doktorgrad på hvordan man kan lage nytt kjevebein ved hjelp av kroppens egne stamceller. Tone Aspevik (Wiers-Jenssens vei på Landås) ble nummer to i konkurransen i Bergen. Hun er stipendiat ved Nofima og forsker på hvordan avskjær fra salma-laks kan brukes til matproduksjon. Sammen med Cecilie Gudveig Gjerde gikk Tone Aspevik til landsfinalen.

Cecilie Gudveig Gjerde (Fløen) forsker på hvordan man kan skape nytt bein ved hjelp av stamceller fra pasientens egen kropp og et biomateriale. Foto: Forskningsdagene 2015 Bergen.

Cecilie Gudveig Gjerde (Fløen) forsker på hvordan man kan skape nytt bein ved hjelp av stamceller fra pasientens egen kropp og et biomateriale. Foto: Forskningsdagene 2015 Bergen.

Etter regionale finaler i fire byer, Stavanger, Oslo, Bergen og Trondheim, møttes to finalister fra hver by i nasjonal finale i Trondheim. Her stakk Cecilie Gudveig Gjerde av med førsteplassen og en sjekk på 20.000 kr.

Nytt bein av stamceller
Cecilie Gudveig Gjerde forsker på hvordan man kan skape nytt bein ved hjelp av stamceller fra pasientens egen kropp og et biomateriale. Ulykker, sykdom eller leppe/kjeve/ganespalte kan gjøre at man trenger å bygge opp nytt kjevebein. Man kan selvsagt hente bein fra andre steder på kroppen, men man har en begrenset mengde å gi fra seg, og i tillegg til et ekstra operasjonssår er det ikke alltid beinet oppfører seg slik man ønsker. Stamceller har den fantastiske evnen at de kan omdanne seg til hvilken som helst type celle med en spesiell funksjon, også til beinceller. Ved å dyrke stamcellene og så tilsette de rette ingrediensene kan resultatet bli et splitter nytt bein. På den måten kan Cecilie gi mennesker smilet tilbake.

Tone Aspevik (Wiers-Jenssens vei) forsker på å gjøre laksehoder til menneskemat. Foto: Forskningsdagene 2015 Bergen.

Tone Aspevik (Wiers-Jenssens vei) forsker på å gjøre laksehoder til menneskemat. Foto: Forskningsdagene 2015 Bergen.

Torskehoder nam nam?
– Vi trenger å utnytte matproduksjonen bedre! Kan laksehoder være løsningen? Dette forsker Tone Aspevik på i sin doktorgrad. Hun lager proteinpulver av hoder og ryggrader fra laks og håper at det til slutt skal smake så godt at det kan få en plass på matfatet vårt. En av hovedutfordringene er nemlig at når fiskeproteinene kuttes opp i mindre deler smaker de bittert. Det gjelder å finne den perfekte miks av proteinbiter av forskjellig størrelse og sammensetning for at fiskepulveret skal kunne brukes i for eksempel sportsdrikker og ernæringstilskudd.