Kulturprisen til BB Lyngs Bluesband

Fra venstre Helge Lynglund, BB Lyngs Bluesband, som vant kulturprisen for Årstad bydel, byråd Julie Andersland, kultursjef Gunnar Emil Matthiesen (bak) i Bergenhus og Årstad, Liselotte og Kurt Wiemann, Grevehagen Mikrofestival, som vant kulturprisen for Bergenhus, og Ove Gaassand, BB Lyngs Bluesband. Bilde: Vemund Grimstad.

Helge Lynglund og bandet BB Lyngs Bluesband har mottatt kulturprisen 2015 for Årstad bydel.

Det er prosjektet Blues på blå resept på Haukeland sykehus som har gjort dem fortjent til prisen. Overrekkelsen av prisen ble foretatt av byråd Julie Andersland på Amatørkulturkveld på Nordnes bydelshus. Prisen omfatter et diplom og et kunstverk spesiallaget for Bergenhus og Årstad kulturkontor av glasskunstner Maria Almås Frantzen. Kulturprisen for Bergenhus bydel for 2015 ble tildelt Grevehagen Mikrofestival ved Kurt og Liselotte Wieman.

Amatørkulturkveldene blir arrangert jevnlig av Amatørkulturrådet i Bergen. Oppslutningen om kvelden på Klosteret var overveldende, og mange ekstra stoler måtte settes inn. Mange var nok interessert i å få et møte med kulturbyråd Julie Andersland, som fortalte om utfordringene hun har i sin nye jobb. Spørsmålene fra salen etterpå gikk blant annet på hva kommunen kan gjøre for at foreninger og lag kan unngå store kostnader med tilsynsvakter. Festivalsjef Haakon Vatle orienterte om Hansadagene 2016. Han vil gjerne ha enda mer amatørkultur på plass til Hansadagene og folkefesten i juni.

Gleder pasienter

BB Lyngs bluesband springer ut av Bergen Blues & Roots Club. Bandet, som foruten Helge Lynglund består av Ove Gaassand, Atle Mjørlaug, Ole Thomsen og Tor Bjarne Bjelland, har i en årrekke gledet pasienter med konserter på sykehusets ulike avdelinger. Prosjektet startet opp i 2009.

Tanken er at musikk hjelper i en vanskelig sykdomstid og at en vil bringe bluesen, med dens lidelse og håp, ut til dem som ikke selv kan oppsøke et konsertlokale.

Det arrangeres omtrent fire Blues på blå-resept-konserter i året for pasienter og pårørende. Man arrangerer også veldedighetskonserter med andre profesjonelle band der inntekten går til sykehuset, f. eks Ungdomsrommet på kreftavdelingen.

Fikk idé på sykehuset

Konseptet ble unnfanget av Helge Lynglund da han selv var pasient ved sykehuset og ikke kom seg på konsert. Han bestemte seg for at andre skulle slippe å oppleve det samme.

De fem musikere i BB Lyngs Bluesband spiller selv eller hyrer inn andre proffe band som spiller i foajeen, på de ulike avdelingene eller på ReHabiliteringsklinikken på Nordås. Kan ikke pasientene komme ut, så kommer konserten til dem.

Glad og dansbar musikk

Det er ikke mørk og depressiv blues BB Lyngs Blues Band varter opp med, men den dansbare og glade typen – den som kan fungere som medisin i tunge tider. At musikk har sterk kraft, og kan lindre og ha god effekt der medisiner kommer til kort, er det mange som kan skrive under på. Konseptet Blues på blå resept høster mange lovord – både fra pasienter og sykehuspersonale.

Ideen er de senere år eksportert også til andre byer og sykehus, og er blitt et landsomfattende prosjekt der Lynglund er fadder.

Cruise og CD

På Bergen Blues & Roots Clubs bluescruise i oktober arrangerte man likeledes et «Blues På Blå Resept»-lotteri, der inntekten er med å bidra til at Lynglund og Co kan betale et lite honorar til artister som vil spille på intimkonsertene på Haukeland Sykehus, slik at pasienter og pårørende får et pusterom fra sykdom og tunge stunder.

Helge Lynglund og BB Lyngs Bluesband er nå ute med ny plate – «Blues på blå resept». CD-en, som også skal utgis på vinyl, inneholder 10 spor av egenproduserte låter. Hele overskuddet av platesalget går selvsagt til prosjektet «Blues på blå resept».

God stemning i salen. Foran byråd Julie Andersland, kultursjef Gunnar Emil Matthiesen i Bergenhus og Årstad og Inger-Lise Skarstein, styreleder for Amatørkulturrådet i Bergen. Bilde: Vemund Grimstad.

God stemning i salen. Foran byråd Julie Andersland, kultursjef Gunnar Emil Matthiesen i Bergenhus og Årstad og Inger-Lise Skarstein, styreleder for Amatørkulturrådet i Bergen. Bilde: Vemund Grimstad.

Kulturbyråd Julie Andersland orienterte om utfordringer i jobben og fortalte også om sitt musikalske levnetsløp. Bilde: Vemund Grimstad.

Kulturbyråd Julie Andersland orienterte om utfordringer i jobben og fortalte også om sitt musikalske levnetsløp. Bilde: Vemund Grimstad.