Turbok over Bergenshalvøyen

Tittelbildet for turen til Landåsfjellet.

«Turbok for Bergenshalvøyen» er tittelen på en ny bok med 40 turer i Bergensområdet.

Det er Magne Bergland og Bjørnar S. Pedersen i Turbokforlaget Bergen på Tertnes som står bak bokutgivelsen. De har stått for utvelgelse av turer, gått, fotografert og foretatt vurdering av turene. De oppdaterte kartene er fra Bergen kommune.

Arbeidet med turboken har pågått over flere år. For Berland er det første bok, mens Pedersen, som bor i Romsdal, har utgitt flere bøker.

Hefte med kart til å ha med på turen

Boken har over 700 bilder fordelt på 150 sider. Et hefte med kart og bilder til å ha med på turen følger med.

Årstadsområdet er representert med en rekke turer, både for vanlige turgåere og for de som setter pris på større utfordringer.

På Landåssiden er Landåsfjellet, Ulriken, Vidden, Søre Gløvrevatnet, Turnerhytten fra Sædal, Rundemanen og Fløyen representert. På Løvstakksiden er Løvstakken fra Langeskolen og Løvstakken fra Solheimslien med i boken.

Vanskelighetsgrad angitt

Hver tur har fakta som vanskelighetsgrad, totalvurdering og utsikt med stjerner, timer opp og ned, samlet lenge og total stigning, hvordan finner veien, fremkommelighet og stigning og anbefalt transport til start på løypen.

Velger man turen over Landåsfjellet, får man vite at begynnelsen av stien er bortgjemt mellom hus og garasjer, men ved å følge turbeskrivelsen kommer man forbi uten å tråkke beboerne på tærne.

Når det gjelder Landåsfjellet får turen fire stjerner på vanskelighet og totalvurdering, den tar to og en halv time (halvannen time opp og en time ned), er 3,5 km lang og har en stigning på 350 meter. Stien er grei, men bratt i skogen, og det er vanskelig å finne den for de som ikke er kjent.

Hver tur har en rekke bilder som viser hvor man kjører frem til startpunkt, her er kart og nøyaktig oversikt over hvor man skal gå.