Bakelørdag og laging av julekuler på Ny-Krohnborg

Lørdag kan du lage stompekaker på Ny-Krohnborg. Eller du kan prøve deg på oppskriften under.

Store og små inviteres til å lage stompekaker og julekuler i kantinen på Ny-Krohnborg lørdag 12. desember mellom klokken 14 og 16.. Kom i julestemning og gjør noe morsomt sammen! Du får selvsagt spise kakene du lager, og ta med deg det du har laget hjem.
Dette er et gratis familiearrangement, det er bare å droppe innom.

Oppskrift fra Osterøy

Vet du forresten at stompekaker slik vi lager de er et lokalt produkt? På Museumssenteret i Hordaland sin nettside leser vi at stompakake er et godt og smakfullt produkt fra Osterøy med slektninger både nord og sør langs kysten.

I Fana blir kakene kalt klapsekake, lenger nord, og her i Bergen, sier vi natronkake, og på Sørvestlandet sier de tjukkaser. Uansett navn, dette er tykke, myke og deilige lapper, som både er superraske å lage, gode på smak og akkurat så søte som man ønsker dem.

«Bybrød»

Grunnen til at man på Osterøy kaller kaken for stomp er lett forklart; stomp kalte man brødet man kjøpte i byen fordi det var bakt med gjær. Stompakake er altså et lite brød som kan stekes på helle eller takke, og der en kunne bruke natron.

Rask mat var det også, som ble fersk mat igjen når stompen begynte å bli en uke gammel og trengte å bli bløtet i kaffe for i det hele tatt å være spiselig. På Osterøy museum begynte man å lage stompakake i 1989. Man har prøvd å variere innholdet, med godt resultat

Løs eller fast deig

Stompakake kan en lage med løs deig, eller med litt fastere deig. Da kan den kjevles. På Lindås var det mange som gikk for den litt fastere deigen. Han man løs deig, blir kakene svært luftige og porøse, og den mengden natron man har oppi er nok til å lette de kraftig.

Kakene kan lages som hverdagsutgave og som kaffemat, alt etter hva man velger å putte i bollen. Det går til og med an å lage helsekost eller allergikost ved å bytte ut ingredienser.

Dette er den klassiske stompakaken fra Osterøy:

Bland sammen i en bolle:

Ca. 1,3 liter hvetemel

1 liten kopp sukker

4 ts. natron, strøkne

Rør i:

1 liter kulturmelk

Rør alt raskt og lett sammen.

Obs!

Ikke rør i deigen etter den er ferdigblandet. Finn frem en liten bolle som du har hvetemel i. Ta en skje med deig og rull den forsiktig i melet. Klappes til litt tykke kaker på varm takke.

Variere med havre-, bygg- eller rugmel

Det går fint an å bytte litt av hvetemelet, ca. 3 desiliter, ut med fint havremel, redusere på sukkermengden og legge til litt salt. Det går også an å prøve seg med byggmel eller rugmel.

Dette er en kjekk syssel for barna å være med på. Bare sørg for at de passer seg for varmen.

Stompekaker spises med smør og sukker eller sirup. Man kan selvsagt også bruke brunost.

Prøv oppskriften selv eller ta turen til Ny-Krohnborg!