Bredde og elitesatsing hos 35-årsjubilanten Bergen Ishockeyklubb

Alle spillerne fra hockeyskole til A-lag samlet på isen.

Tirsdag var alle spillerne, fra hockeyskole til A-lag, til 35-årsjubilanten Bergen Ishockeyklubb (BIK) samlet til juleavslutning på isen i Bergenshallen. BIK har mange breddelag, og sammen med Lokomotiv Fana satses det på eliteseriespill innen tre år.

Arrangementet ble en spennende og fartsfylt kveld både for spillerne og de mange familiemedlemmene som hadde tatt turen til Bergenshallen. Programmet startet med at samtlige spillere gjorde sin entré gjennom klubbens opplyste logo mens publikum klappet dem frem.

Presisjon og hurtighet

Etter at fotografene hadde fått tatt fellesbilde av alle spillerne var det kamper på fire baner for hockeyskole og U7-U10-spillere. Felles for samtlige spillere var en oppvisning i presisjon og hurtighet. Det ble mange fall på isen, men det gikk bra med alle, selv om noen trengte litt trøst før de kunne fortsette. Jentene gjør seg sterkt bemerket i Bergen Ishockeyklubb og ligger ikke tilbake for guttene når det gjelder teknikk og hurtighet.

En beskjeden nisse måtte ropes frem, men da han endelig kom, var han en populær gjest som mange fulgte etter en runde på isen. Alle fikk gotteposer og beviste at gitter ikke er noe hinder for å spise snop.

Kampen mellom U11 og U13 (mixed teams) ble som tidligere kamper fartsfylte og underholdende. Kveldens kulturelle innslag stod Fridalen kirkes guttekor for. De om lag 25 guttene sang meget vakkert og fikk velfortjent applaus fra publikum. Det er ikke bare-bare å få det beste ut av stemmen når det bare er noen få grader i hallen.

Puckkonkurranse

Mange hadde kjøpt pucker og notert navnet sitt på. Puckene skulle kastes fra publikumssiden og så nær senter på banen som mulig. Flere pucker lå i omtrent samme avstand fra punktet. Derfor måtte finmåling til før navnene på de dyktigste kasterne kunne leses opp og velfortjent premier overrekkes.

Juleavslutningen ble avsluttet med kamper mellom U15 og damelaget og A-laget og U18 (mixed teams). Selv om det kun ble spilt for oppvisning viste spillerne hvorfor lagene deres hører til de beste i sine klasser.

35-årsjubileum

Lørdag 12 desember var det 35 år siden Ole Johan Steen og Sven-Arild Wågsæther startet Bergen Ishockeyklubb (BIK). Klubben ble stiftet fordi sportsklubben Baune, som i 1980 hadde ishockeyavdeling og som spilte i 3. divisjon, ville legge ned sin ishockeyavdeling.

Sesongen 1981/82 ble således klubbens første sesong i seriesystemet. Laget fikk overta Baune sin plass i 2. divisjon. På denne tiden var det fire ishockeyklubber i Bergen, alle hjemmehørende i Landåsområdet; Baune, Årstad, Djerv og Ulriken. Ulriken ble senere lagt ned og spillere gikk over til sportsklubben Djerv.

Kopi av New York Rangers’ bortedrakter

Bergen Ishockeyklubbs første draktsett var kopi av New York Rangers’ bortedrakter, hvit/rød/blå. Sesongen 82/83 rykket klubben opp i 1. divisjon, og samtidig endret klubben draktfarger til rød med hvit hjelm og røde/hvite strømper. Logo var Stadsporten med 7 pucker nederst (innerdel av den logo man har i dag).

Bergen/Djerv-perioden

I 1986 inngikk BIK et sportslig samarbeid med Djerv, som hadde vunnet 1. divisjon og dermed rykket opp i eliteserien. BIKs og Djervs A-lagspillere ble slått sammen til et elitelag under navnet Bergen/Djerv for spill i eliteserien 1986/87. Bergen/Djervs drakter var hvite med rødblå stripe og blå bukser. Logo var lik BIKs logo i dag, med Djervs lønneblad og BIK (Stadsporten midt i lønnebladet).

Fra BIK til Fønix og tilbake til BIK

Bergen Ishockeyklubb endret da navn til Fønix som fortsatte med full ungdomsavdeling samt et lag i 2. divisjon. Sesongen 1989/90 endret Fønix navn tilbake til Bergen Ishockeyklubb fordi Bergen/Djerv ble lagt ned.

Endelig i eliteserien

I årene som kom var klubben flere ganger i kvalifisering for opprykk til eliteserien, men lyktes først i sesongen 2002/03. I 1998/99 spilte Spectrum Flyers (omdøpt til Bergen Flyers) sine sluttspillkamper i Bergenshallen. Dette skyldtes initiativ fra lokale krefter som igjen ønsket å se elitehockey i Bergen. Bergen Flyers «forsvant» i 2004/2005.

Bergen Ishockeyklubb har i de siste årene hatt A lag i 1.divisjon. I sesongen 2002/2003 vant klubben NM for damer.

Bergen Hockey Elite i eliteserien i 2018?

Med Stavannger Oilers-investor Tore Christiansen i spissen startet BIK i vår et samarbeid med Lokomotiv Fana. Den nye klubben, Bergen Hockey Elite, satser millioner. Målet er å være tilbake i eliteserien innen tre år. Budsjettet er på 2,6 millioner kroner, og klubben har fått henvendelser fra spillere i flere land som ønsker å komme til Bergen.

Publikumsrekord i Bergenshallen, som ble åpnet i 1968, er for eliteserien 5.450 tilskuere og i 1. divisjon 2.780 tilskuere (BIK mot Comet sesongen 1996/97)

BIK-keeper Fredrik Johansson hjelper opp en spiller som har falt på isen. Det gikk bra.

BIK-keeper Fredrik Johansson hjelper opp en spiller som har falt på isen. Det gikk bra.

Fra kampen mellom U11 og U13.

Fra kampen mellom U11 og U13.

Spillerne gjør sin entré.

Spillerne gjør sin entré.

Posering foran buret.

Posering foran buret.

Nissen var en populær gjest for de yngre spillerne.

Nissen var en populær gjest for de yngre spillerne.

Finmåling måtte til for å skille de beste i puck-konkurransen.

Finmåling måtte til for å skille de beste i puck-konkurransen.

Det går fint å spise gotteri gjennom gitteret.

Det går fint å spise gotteri gjennom gitteret.

Farrtsfylt kamp mellom U15 og damelaget.

Farrtsfylt kamp mellom U15 og damelaget.

Engasjement og spilleglede preget de yngre spillerne. BIK har mange gode lag i de aldersbestemte klassene.

Engasjement og spilleglede preget de yngre spillerne. BIK har mange gode lag i de aldersbestemte klassene.