Klar for «Tre nøtter til Askepott» i Bergenshallen fredag

I kveld var det generalprøve, fredag kl. 18.00 har Bergen Kunstløpklubb sitt årlige juleshow i Bergenshallen. I år lager klubben sin versjon av film- og TV-suksessen «Tre nøtter til Askepott». Med skøyteskolen blir det cirka 160 løpere i alderen 4 til 61 år i aksjon på isen.

«Tre nøtter til Askepott» er en østtysk-tsjekkoslovakisk eventyrfilm fra 1973. Filmen er blitt vist på NRK hver julaften siden 1975. Den er også fast julefilm på TV i flere andre europeiske land. I år viser NRK for første gang den digitaliserte utgaven av filmen. Filmen er en av ti tsjekkiske filmer som har mottatt EØS-midler for digitalisering, og Norge har bidratt med over 7 mill. kr.

Tsjekkisk hovedtrener

Et lite sammentreff er det at Bergen Kunstløpklubb presenterer sin versjon av en tsjekkisk film med en tsjekkisk hovedtrener: Lucie Myslivecková startet sin skøytekarriere som kunstløper, men gikk over til isdans hvor hun har konkurrert på internasjonalt nivå. Lucie instruerer alle klasser og nivåer og ble en del av Bergen Kunstløpklubbs trenerteam i august i år. Hun kjenner selvsagt filmen godt, men var ikke klar over hvilken sentral rolle den har i mange nordmenns aktiviteter på julaften. Under generalprøven torsdag fulgte hun og de andre instruktørene nøye med og ga instruksjoner om detaljer som kunne forbedres når et 500-talls forventningsfulle publikummere skal oppleve showet.

Sport og underholdning på høyt nivå

De som tar turen til Bergenshallen fredag kveld vil oppleve sport og underholdning på høyt nivå. Mye av æren for det har Lucie Myslivecková, BKKs andre hovedtrener, Eric de Mena fra Frankrike, og Christina Namtvedt Karslen, leder for skøyteskolen.

Erik de Mena trener alle grupper og nivåer i BKK. Han har deltatt i både nasjonale og internasjonale mesterskap og har vært trener i BKK siden 2009. Skøyteskolen er også med i juleshowet. Christina Namtvedt Karslen har ansvar for Skøyteskolen og trener klassene aspiranter – springs. Hun har vært BKK-trener i 12 år og har Norges Skøyteforbunds trener kurs 1. Christina har konkurrert regionalt og nasjonalt i 10 år, og har vært medlem i BKK i over 20 år.

De aktive løperne i Bergen Kunstløpklubb øver jevnt og trutt og trengte ikke så mye instruksjon for å øve inn Askepott-programmet. Flere løpere deler på de mest sentrale rollene. Foreldre har laget dekorasjoner for anledningen, ellers har klubben tatt frem en del julerekvisitter fra tidligere juleshow. Foreldrene har også gjort en stor innsats med de flotte kostymene som skøyteløperne har på seg.

Musikk fra filmen

Filmen er basert på et eventyr av Božena Němcová, en bøhmisk variasjon over askepottfortellingen. Den hadde internasjonal première i Berlin i 1973. En stor del av musikken som brukes under juleshowet i Bergenshallen vil publikum kjenne igjen fra filmen. Ellers er det med noen julesanger.

 

Bilder fra Bergen Kunstløpklubbs trening i Bergenshallen torsdag 17. desember:

Generalprøve 2 DSC_0008 Generalprøve 3 Generalprøve 5 PRIMÆRBILDE DSC_0024 Generalprøve 6 DSC_0027 Generalprøve 7 DSC_0033 Generalprøve 8 DSC_0042 Generalprøve 8 DSC_0045 Generalprøve PRIMÆRBILDE DSC_0031