Stipend til suksesstrener Karoline Horgen

Bergen Storm Skylight-laget som Karoline Horgen har vært trener for.

Karoline Horgen fra Bergen Storm Cheerleading ble fredag tildelt Bergen kommunes stipend i klassen Ung lovende leder/trener under 25 år. Med prisen ønsker Bergen kommune å anerkjenne unge mennesker som vier mye av sin fritid på å trene eller lede i et idrettslag.

Fra 11 til 120 på fire år

Da Karoline Horgen begynte med cheerleading i 2011, var det bare 11 jenter som trente på gresset. I dag er de 120 utøvere, både på gutte- og jentesiden og de stiller i toppsjiktet i konkurranser. Hun har vært hjelpetrener siden 2012 og trener på fulltid fra i år. I år har lagene fra Bergen Storm blant annet sikret seg gull og sølv i EM.

Karoline Horgen med blomster og diplom som bevis på at hun fredag tildelt Bergen kommunes stipend i klassen Ung lovende leder/trener under 25 år.

Karoline Horgen med blomster og diplom som bevis på at hun fredag tildelt Bergen kommunes stipend i klassen Ung lovende leder/trener under 25 år.

Får det meste ut av den enkelte

Deltakerne på Bergen Storm Skylight er meget begeistret for sin trener. Denne hilsenen la de ut i sommer: – Vi vil gjerne takke vår fantastiske trener for den beste sesongen noen gang! For at du har brukt store deler av russetiden din på oss, for tålmodigheten din, for at du alltid stiller opp like motivert og ikke minst for at du alltid prøver å få oss til å bli så gode som mulig. Uten deg hadde vi aldri kommet så langt! Gull i NO, NM, WCO og sølv i EM. Vi kunne mikke bedt om en bedre sesong eller trener. Vi er utrolig takknemlig for alt du har gjort og for all den tid du har brukt på oss.

Tøff idrett

Cheerleading er en tøff idrett, og om «du får en albue i fjeset og begynner å blø neseblod, er det bare å smile». Da de to tidligere hovedtrenerne flyttet til Oslo, sluttet Karoline Horgen som utøver. Om dette valget sier Karoline: – Du kan ikke både være utøver og trener. Det er ikke mulig både å være en del av laget og se hva som må gjøres for å forbedre det.

I dag er Karoline Horgen blant annet trener både for junior- og seniorlaget i klubben.

Juniorlaget oppnådde 1. plass under NM i 2015 og 2. plass i EM i Slovenia. Hun var også blant annet hjelpeinstruktør for laget som tok gull i EM for senior 2015.

Karoline Horgen blir beskrevet som en person med svært gode lederegenskaper; som entusiastisk, strukturert og målrettet. Hun ønsker å hente inspirasjon i USA for å videreutvikle seg som trener.

Gull og sølv i sitt første EM

Bergen Storm Cheerleaders stilte med tre lag i EM i Slovenia i sommer. Anna Fuglseth (15), Hannah Roman (16), Stine Bråten Johannessen (17), og Niks Kronbergs (17) var med på laget som sikret seg gull. De vant i øvelsen «Coed Group Stunt», en miksklasse der lagene består av både kvinner og menn.

Dagen etter fikk de 25 juniorene på Storm Skylight sølv. Den tredje gruppen, Storm Supernova, ble nummer 4 i NM. De to beste lagene var kvalifisert for EM, men ønsket ikke å reise. Dermed fikk bergenslaget anledning til å dra. De fem som utgjorde laget var allerede med i troppen som deltakere på Storm Skylight. Storm Supernova ble nummer 5 av 21 lag.

Bergen Storm Supernova i øvelsen som ga dem 5. plass i EM

Bergen Storm Supernova i øvelsen som ga dem 5. plass i EM. Foto: Bergen Storm Cheerleading.

De 25 juniorene på Bergen Storm Skylight tok sølv i EM i Slovenia i sommer.

De 25 juniorene på Bergen Storm Skylight tok sølv i EM i Slovenia i sommer.

Bergen Storm Supernova i EM. Foto: Bergen Storm Cheerleading.

Bergen Storm Supernova i EM. Foto: Bergen Storm Cheerleading.

 

Det var første gang Bergen Storm Cheerleaders kvalifiserte seg til europamesterdkapet, som hadde over 3000 deltakere.

Flere av gruppene i Bergen Storm Cheerleaders trener i Årstad bydel, Storm Peewee i Fysak på Slettebakken, Storm Sunshine i Ny-Krohnborg Idrettshall. Klubben har ledige plasser på begge gruppe. Interesserte kan sende en epost til cheer@bergenstorm.no dersom man ønsker å begynne.

Cheerleading

Cheerleading er en sport som lager organiserte rutiner for å heie på idrettslag på kamper og/eller som en konkurransesport. En utøver av cheerleading er en cheerleader. Cheerleading er en sport der lagene konkurrerer mot hverandre med koreograferte show. Lagene lager show (rutiner) som best mulig skal fremheve det lagene er gode for. Rutinene inneholder blant annet pyramider, kast, cheer/chant (som er rop), hopp, turn og stunts. Cheerleading er en lagidrett der alles innsats vektes like høyt og synkrone bevegelser og timing er viktig. Hvordan elementene utføres er vesentlig. En cheerleader skal alltid smile, vise spirit, styrke og energi som skal smitte over på publikum.

En konkurranserutine må inneholde visse elementer, som stunt, turn, pyramide, hopp, kast og helst dans. En konkurranserutine skal være på to og et halvt minutt til en musikk-mashup (en remix av forskjellige sanger.)

Startet på slutten av 1800-tallet

Cheerleading stammer fra USA, hvor den oppsto på slutten av 1800-tallet. Cheerleading består av mange elementer, deriblant stunts, pyramider, kast, turn, dans, hopp og rop. Alle disse elementene brukes ikke i alle show, men er obligatoriske i cheerkonkurranser. Stunt er bygg som består av to til 5 personer, hvor det er en på toppen (en flyer) og en til fire baser som løfter flyeren. Stunts kommer i mange variasjoner, hvor flyeren står på enten et eller to ben, står på henda, ligger eller sitter på basene. Menneskelige pyramider er stunts som står ved siden av hverandre og er i kontakt med hverandre og/eller at det står mennesker i flere lag oppå hverandre. Det brukes mye turn i cheerleading, både som flyerelementer i kast, og vanlige turnserier på bakken. Dans brukes også, og det finnes en egen cheerdance kategori, hvor man lager en hel rutine med forskjellige dansestiler (freestyle, hip hop, jazz) uten stunt og turn, men i cheerkategorien brukes også korte dansesekvenser. Rop brukes selvfølgelig til å få med publikum. I USA er ikke cheerleading på videregående skole og universitetsnivå lovmessig regnet som idrett, selv om cheerleading står for mer enn det dobbelte av skadene enn de andre idrettene i amerikansk skoleidrett tilsammen.

3000 aktive i Norge

I Norge har cheerleading vært en av de raskest voksende idrettene, og i dag finnes det rundt 3000 aktive utøvere i Norge, både gutter og jenter. Norsk cheerleading er organisert i Norwegian Cheerleading & Cheerdance Committee (NCDC), som ligger under Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF) og Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF). (Wikipedia)