Julebuldringen avsluttet sterk sesong i Bergen Klatreklubb

Fra Julebuldring 2015 i Bryggeriet. Foto: Berghen Klatreklubb.

Julebuldring 2015 avsluttet høstsesongen for Bergen Klatreklubb, som kan se tilbake på en rekke gode resultater i norske og internasjonale konkurranser.

Her er en oversikt over noen av de beste prestasjonene til klatreklubbens medlemmer i høstsesongen:

NM i buldring i Trondheim

Et stort antall deltakere fra Bergen Klatreklubb stilte og presterte bra på NM i buldring i Trondheim nylig. Bergen var representert i alle klassene, dersom vi også tar med de som stilte fra studentidretten i Bergen. Det var for øvrig høyst sannsynlig rekorddeltakelse på en norsk konkurranse, med 130 deltakere. Beste resultat for deltakerne fra Bergen Klatreklubb var Leo Bøe som endte på en meget sterk 2. plass i eldre junior.

I herreklassen ble Endre Sandø Evensen nummer 7 og i dameklassen Eline Næsheim nummer 9.

NM i tauklatring

En stor delegasjon fra Bergen Klatreklubb deltok i NM i tauklatring i Molde. Det var mange sterke prestasjoner i både senior- og juniorklassene. I herrer senior endte Endre Evensen på 3. plass og Leo Bøe på 5. plass.

Norgescup i tauklatring

Stevnet ble arrangert i den nye klatrehallen i Haugesund, med mange tilreisende deltakere fra Bergen. Leo Bøe, som akkurat hadde blitt eldre junior,  stilte i seniorklassen for første gang og vant den. Utøvere fra Bergen Klatreklubb fikk også 3. og 4. plass i denne klassen: Endre Evensen og Erlend Sunde.

Nordisk mesterskap

De to utsendte fra Bergen Klatreklubb oppnådde glitrende resultater i nordisk mesterskap i klatring i høst. Leo Bøe endte på 2. plass i sin juniorgruppe og Endre Evensen fikk 3. plass i seniorgruppen.

Leo Bøe nr. 7 i European Youth Cup

Leo Bøe fikk en imponerende 7. plass i European Youth Cup i Mitterdorf i Østerrike i august. Leo var den eneste av de fem norske deltakerne som kom til finalen. Resultatet er hans beste i internasjonal sammenheng så langt og han har enda et år igjen i aldersklassen youth A, hvor han nå er kanskje den aller yngste.

Det var meget varmt, hele 39 grader, under konkurransen, og Leo måtte ty til flytende kalk. Etter 4. plass i 1. kvalik og 10. plass i 2. kvalik lå han på 7. plass før finalen, en plass han altså beholdt etter avholdt finalerunde.

Over 100 deltok i Julebuldring 2015 i Bryggeriet. Foto: Bergen Klatreklubb.

Over 100 deltok i Julebuldring 2015 i Bryggeriet. Foto: Bergen Klatreklubb.

Julebuldring 2015

Om lag 100 klatrere deltok på Bergen Klatreklubbs Julebuldring 2015 i Bryggeriet på Kalfaret.

Buldring (fra engelsk boulder, «stor stein») er klatring uten tau på store steiner eller kunstige formasjoner laget for å likne store steiner. Buldring er en sport i seg selv, men brukes også som trening av klatrere. Den amerikanske klatreren John Gill regnes som pionér for buldring som en selvstendig gren av klatringen på 1950- og 1960-tallet. Buldring er sport som i større grad fokuserer på høy ytelse og de enkelte bevegelsene fremfor utholdenhet som kreves i tradisjonell klatring. Som i andre former for klatring finnes det en egen gradering for buldring. (Wikipedia)

Her er navnene på de fem beste i hver klasse i Julebuldring 2015:

Oscar Råstrøm var best av 47 deltakere i herreklassen foran Endre Sandø Evensen, Leo Ketil Bøe, Bjørn Helge Rønning og Jarle Kalland.

Turklassen vant Åsmund Haugen med Yngve Buhagen, Kristian Brøther, Simon Storevik og Olav Nordnes på de neste plassene.

Mie Kastet vant dameklassen foran Eline W. Næsheim, Marie Tamber, Sunniva Hammerås og Soung Vo.

Junior jenter vant Nora Samset foran Julie Svendsmark, Karianne Nordstrøm, Birgitte Berle og Therese F. Sundal.

Stein Arne Haaland vant klassen for junior gutter, med Hallvard S. Kristensen, Milosz Gosiewski, Trym Erdal og Sindre Mauland på de neste plassene.

Norges største klatreklubb

Bergen Klatreklubb (BKK) er Norges største klatreklubb og en av Bergens største idrettsklubber med over 1500 medlemmer. Klubben drifter to klatrehaller i Årstadområdet, i Bergenshallen og i Bryggeriet på Kalfaret. I Bergenshallen er det er klatrevegg med tauklatring samt et lite men bra buldrerom, mens det i Bryggeriet er buldrehall bygget i 2013. Begge hallene har sprengt kapasitet i kjerneåpningstidene, og det jobbes med å utvide kapasiteten både når det gjelder buldre- og tauklatretilbudet.

Klubbhistorie

Bergen Klatreklubb ble stiftet 18.oktober 1978. Det hadde imidlertid vært et aktivt klatremiljø i byen lenge før dette. Bergen Fjellmannalag ble stiftet i 1895. Dette er det første kjente forsøke på å organisere klatrere i Bergensområdet. I mer moderne tid ble det gjort flere forsøk på organisere klatrerne. Klatregruppen i Bergensstudentenes idrettslag stod bak utgivelse av den første Sotraføreren i 1970. Klatringen i perioden frem til 60-tallet skjedde stort sett på det de fleste i dag vil anse som knauser på byfjellene, Hellenset, og mer alpine topper i Hurrungane. På Sotra er  Vigerusteggen på Tellnes/Haganes den første kjente ruten. Den ble gått av Karsten Alshager og Trygve Serck-Hansen i 1963. I 1972 ble Sotrabroen bygget og nye muligheter åpnet seg. Utover på 70-tallet ble Tellnes/Haganes området utviklet. Området har i dag over 100 naturlig sikrede ruter, de fleste på to taulengder.

På slutten av 80-tallet gjorde en rekke mer moderne verktøy sitt inntog, ikke minst kalk og bolter. En rekke av dagens klatrefelt ble utviklet de på slutten av 1980-tallet og første halvdel av 1990-tallet. Helleneset, Hjallaveggen, Propagandaveggen, Furunkuloseveggen, Syltøy, Bøtteveggen, Møtteveggen og Loddefjord ble alle hovedsakelig utviklet mellom 1989 og 1993. Det er mer enn 150 ruter på disse feltene, og relativt mange av dem er grad 7 eller hardere. Utover 90-tallet fortsatte utviklingen med utviklingen av nye felt med mange ruter av svært høy kvalitet og relativ høy vanskelighetsgrad.

Innendørs klatrevegg i 25 år

En av årsakene til utviklingen er at Bergen siden 1990 har hatt innendørs klatrevegg. Frem til 1996 var dette en enkel men bra finervegg i Lyder Sagens gate. Veggen ble bygget og drevet på dugnad av ildsjeler i klatremiljøet. I 1995 fikk byen sin andre klatrevegg, drevet av Studentsamskipnaden. Veggen ble revet og i 1999 erstattet av en kommunalt eid vegg i Bergenshallen. Klubben fikk driftsansvaret for klatreveggen som er 15 meter høy og på rundt 450 kvadratmeter. Veggen er fortsatt blant de største i Norge.

I nasjonal sammenheng er BKK kjent for flere utøvere på svært høyt nivå både når det gjelder sportsklatring og i konkurranser. Treningsmulighetene i Bergenshallen har ført til at mange utøvere som satser på klatring og ikke minst konkurranser velger å flytte til Bergen.

Enkelte utøvere har også sterke plasseringer fra internasjonale mesterskap. Høsten 2004 kapret en utøver fra BKK Norges første gullmedalje i en internasjonal konkurranse da Magnus Midtbø vant en European Youth Cup konkurranse i Slovenia.

I 2005 vant han like godt sin klasse i VM for juniorer og EYC sammenlagt. Linn Karin Stendal ble første norske klatrer i en World Cup-finale for seniorer, og noen uker senere ble Magnus nummer 6 i en World Cup-finale. Samtidig har nivået på klippeklatringen fortsatt å stige med et økende antall bestigninger av vanskelige ruter.