Hold ansiktet ditt langt unna hundetungen

Hunden vil gjerne slikke deg i ansiktet. Det kan være lurt å holde litt avstand til din hengivne tobente. Foto: Eurosbox, freeimageslive.co.uk

Kyss gjerne partneren din, men hold ansiktet langt unna hundetungen. Du kan nemlig bli smittet med alt fra salmonella og bendelorm til levercyster og lungebetennelse. Men fordelene med hund i huset er mange…

Det er anslagsvis 4000 hunder i Årstadområdet. Felles for mange hundeeiere er at de lar seg slikke i ansiktet av hunden sin. Det de ikke tenker på er at hundemunnen inneholder mange sorter bakterier mennesker kan bli meget syke av. Kanskje et nyttårsforsett kan være å slutte å la seg slikke av husets mest hengivne familiemedlem?

Klem eller klapp

Thomas Benfield, professor ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Hvidovre Hospital i Danmark, mener vi bør nøye oss med å klemme eller klappe hundene våre.

– Hunder spiser jo avføring og åtsler. Derfor er det en veldig dårlig idé å kysse dem. Det kan være veldig mange bakterier i hundespytt, sier Benfield til forskning.no. Artikkelen er også lagt ut på forskning.no

Det hjelper heller ikke med et grundig bad med skylling av hundens munn, for de verste bakteriene er i hundens tarmsystem.

Fugler og katter mer renslige

Hunder som er mye ute, får med seg mange typer bakterier, og i motsetning til katter og husfugler lever de mye tettere på menneskene i familien.

Kattekloringssyndrom og papegøyesyke

Ifølge Benfield er huskatter generelt mer renslige og mindre utendørs enn hunder, men vi kan bli smittet også av katter hvis de klorer eller biter. Resultatet han bli kattekloringssyndrom. Sykdommen gir feber og hovne lymfekjertler. Fuglene kan gi papegøyesyke, som gir brystsmerter, tørrhoste og i verste fall lungebetennelse. Men da må du kysse dem på nebbet eller puste inn støv av tørket avføring, forklarer Benfield.

Lev lenger med hund i huset

Fordelene med å ha kjæledyr er flere, blant annet godt selskap og lengre levetid. De snille bakteriene fra dyrene gir eierne bedre immunforsvar. Derfor: hygg deg med husdyrene, men la det stoppe med klapping. Kjæling og kyssing er noe man bør utøve sammen med partneren.