Første isdøgn etter 756 døgn med varmegrader

Klokken 19 var det minusgrader ved alle private værstasjoner i Bergen i kveld, etter 756 døgn med varmegrader i løpet av døgnet.

Bergen har satt en ny værrekord: 756 sammenhengende døgn med maksimumstemperatur over 0 grader på Florida er avsluttet.

I dag klokken 19.00 har Bergen registrert det første isdøgnet siden 8. desember 2013. Det betyr at temperaturen ikke har vært over 0 grader siden klokken 19.00 søndag. Maksimumstemperaturen har vært -2,1 i går kl 20 og i dag kl. 13.

Isdøgn er et meteorologisk begrep som innebærer at maksimumstemperaturen i løpet av et døgn er under 0 grader.

Søndag 8. desember 2013 ble det registrert 0,2 plussgrader i Bergen, og siden da har dagens maksimumstemperatur i Bergen hvert eneste døgn vært over 0 grader.

Minusgrader hele døgnet i en uke fremover

I dag har sentrale strøk av Bergen hatt et par minusgrader. I kveld har temperaturen falt til om lag 4 minusgrader. Så kaldt må vi regne med å ha det helt til tirsdag ettermiddag. Da kan vi regne med en ørliten stigning til 2-3 minusgrader. Samme temperaturer ventes onsdag og torsdag. Fredag skyer det til, og temperaturen stiger med et par grader. Først i begynnelsen av neste uke kan vi regne med temperaturer omkring 0 grader.

NO2-nivået på Danmarksplass har nærmet seg rødt nivå i ettermiddag.

NO2-nivået på Danmarksplass har nærmet seg rødt nivå i ettermiddag.

Moderat luftforurensning på Danmarksplass

Kald, stillestående luft betyr økt luftforurensning. I dag har hatt Danmarksplass hatt moderat luftforurensning både når det gjelder svevestøvpartikler og Nitrogendioksid (NO2). Nivået betyr at helseeffekter kan forekomme hos enkelte astmatikere og personer med andre luftveissykdommer, samt alvorlige hjertekarsykdommer. Helserådet er: Utendørsaktivitet kan anbefales for de aller fleste, men enkelte bør vurdere sin aktivitet i områder med mye trafikk eller høye andre utslipp.

Svevestøv inndeles etter partikkelstørrelse. PM10 kommer fra asfalt-, bremse- og dekkslitasje, strøsand, vedfyring, industri samt langtransportert bidrag.

PM2,5 (mindre partikler) kommer fra vedfyring, eksosutslipp, industri, langtransportert bidrag fra veitrafikk, særlig dieselbiler.

Viktigste kilde til utslipp av NO2 (og NO) er eksosutslipp fra veitrafikk, noen steder kan også utslipp fra industri eller skipstrafikk være en relevant kilde. I Bergen er det dieselkjøretøy som slipper ut mest NO2.

Danmarksplass «trafikkstasjon»

Stasjonen på Danmarksplass er en såkalt «trafikkstasjon» som måler luftkvalitet i områder med tett trafikk der luftforurensningen har vært særlig stor. Tidligere har dette vært gjort i Nygårdsgaten i Michael Krohns gate og i Fjøsangerveien utenfor Krohnsminde stadion. Stasjonen er nå plassert i trekanttomten mellom Bjørnsons gate, Edvard Griegs vei og Fjøsangerveien i det nord vestre hjørnet mot Fjøsangerveien, også kjent som Solheim skoles plass.