Livet på bossfyllingen ble en vekker for Kari Fjeldstad

Kari Fjeldstad underholder på Landåstorget Seniorsenter i desember.

Kari Fjeldstad er kjent både som en dyktig sanger, deltaker i TV-serien Søppelkongen og miljøkonseptet «Vern om min jord». Nylig underholdt hun på Landåstorget Seniorsenter og 17. januar holder hun konsert i kjelleren på Dyvekes.

Kari Fjeldstad som deltaker i Søppelkongen på TV2 i 2005. Foto: TV2.

Kari Fjeldstad som deltaker i Søppelkongen på TV2 i 2005. Foto: TV2.

Mange kjenner Kari Fjelstad som soloartist og storbandmedlem. For andre er hun mest kjent for sitt miljøengasjement. Det fikk et ekstra puff for ti år siden, da hun høsten 2005 deltok i Søppelkongen. Søppelkongen var en norsk reality-tv-serie som gikk på TV 2 med Gaute Grøtta Grav som programleder

Lærerikt opphold

Kari Fjeldstad var blant dem som måtte reise hjem, men karakteriserte i ettertid oppholdet som fantastisk Hun lærte mye om seg selv og andre og lærte å takle tidspress, lite mat og lite søvn, og langt hjemmefra. Å bo på en bossfylling, med lite mat, var ekstremsport. – Jeg skal være mye snillere med meg selv. Skal slutte å utsette meg for farlige situasjoner, sa hun til BA etter at hun var slått ut. – Alle burde bodd en uke på en bossfylling for å se hva samfunnet vårt produserer av boss.

Gjennom hele opptaksperioden skulle 14 deltakere bo på en bossfylling på Østlandet, og tak over hodet må de skaffe seg ved hjelp av ting andre har kassert. Deltakerne ble delt inn i lag og hver uke fikk de et oppdrag som gikk ut på å lage noe nyttig av det som var kastet, under mottoet: «One man’s trash, other man’s treasure». Vinneren av serien fikk en hytte.

På grunn av lave seertall ble serien sendt bare en sesong. Til tross for dette kjøpte 13 utenlandske tv-selskaper opsjon på tv-konseptet. Programmet ble i 2006 tildelt den prestisjefylte Gullrosen i Lucerne, Sveits. Prisen ble vunnet i kategorien «Social Awareness Award» og juryen la vekt på det grønne og miljøvennlige aspektet, samt nyskapende tanker for realitykonseptet.

Samlet inn møbler

Vel hjemme satte Kari i gang et nytt prosjekt. I klasserommet til datteren trengtes nye bokhyller. Hun tok en telefon til BKK og fikk ordnet saken. Kari hadde imidlertid fått blod på tann. Hun leiet et lokale i Lønningen ved Flesland der hun mellomlagret møbler før de ble gitt videre til skoler og barnehager.

«Vern om min jord»

I 2010 presenterte hun og samboeren Tore Thorsen konseptet «Vern om min jord», der de er barnas talerør i miljøspørsmål. Den gode, grønne tanken og det å ta vare på menneskene står sentralt. Hovedfokus er å se på hva man kan gjøre aktivt i hverdagen, med gjenbruk som et sentralt stikkord. Tore Thorsen har lang erfaring som musiker, har spilt siden han var liten gutt. Han er tekstforfatter, komponist og har arbeidet med film og TV i 30 år. Han er «faren» til Gullars-melodiene og har vært med på utallige plateinnspillinger og har vært på Norsktoppen. Han har arbeidet i musikalske prosjekter med barn og psykisk utviklingshemmede.

Kari Fjeldstads søster, pedagogisk konsulent i Olsvik barnehage, fikk høre Tore Thorsen spilte sangen «Vern om min jord». Hun ble meget begeistret og mente dette var en viktig tekst som måtte ut i verden. Dermed ble sangen spilt inn, og nå synges den i barnehager over hele landet. Overskuddet fra plateutgivelsen gikk til SOS Barnebyers arbeid på Haiti.

«Vern om min jord» har hatt flere konserter, blant annet i Peer Gynt-salen i Grieghallen og i Oseana på Os.

 

Marie (12) fremfører Tore Thorsens nydelige sang «Vern om vår jord».

Kari Fjeldstad, vokal, og Tore Thorsen, gitar, sin tolkning av denne vakre sangen som Frank Sinatra laget til sin datter, Nancy.