Bergen Bandyklubb nummer to i Drammen Bandy Junior Cup

Bergen Bandyklubbs lag som ble nummer to i Drammen Bandy Junior Cup 2015. I finalen ble det 0-1-tap for Ullevål. Foto: Bergen Bandyklubb.

Bergen Bandyklubb ble nummer to i Drammen Bandy Junior Cup 2015. I finalen ble imidlertid tap mot Ullevål. Oslolaget vant cupen også i 2010 og 2013, men møtte sterk motstand fra Bergen i finalen og vant 1-0 etter en scoring satt inn fem minutter før slutt.

Romjulscupen på Marienlyst har pågått hvert år siden 2003. Opprinnelig var det en ren junior-cup, men utvidet til også å kunne stille med overårige lag og spillere.

80-årsjubileum

Bergen Bandyklubb ble opprinnelig stiftet i 1936 på en tid da det fantes miljø for idretten i Bergen. Etter flere isløse vintre på rad på 1950-tallet døde bergensbandyen ut. På midten av 1980-tallet ble det ble blåst nytt liv i Bergen Bandyklubb og Hordaland Bandykrets.

Herrelag i 2. divisjon

Bergen Bandyklubb sitt herrelag spiller i 2. divisjon og har kun spilt én kamp i inneværende serie. 5. desember vant de 11-9 over Ullern 2 i Bergenshallen. Neste kamp går også på hjemmebane, i morgen, 9. januar, mot Snarøya 2. Siden følger bortekamper mot Ullevål 2, Frigg og Nordre Sande/Mjøndalen 2.

Kan ikke rykke opp

Herrelaget kom med i rekruttserien sesongen 1991/92 og i 3. divisjon året etter. På grunn av størrelsen på banen i Bergenshallen spiller Bergen Bandyklubb hjemmekampene sine som rinkbandy, dvs med mindre mål og 6 spillere istedenfor 11. Klubben kan derfor ikke rykke opp fra 2. divisjon. Utfordringen blir å stille med 11 jevngode spillere i bortekampene.

Klubbens damelag har vært i seriesystemet siden debuten i 3. divisjon i 1986/87-sesongen. Laget spiller i eliteserien og kan etter fire kamper se tilbake på en seier og fire tap. I neste kamp, 23. januar, møter de Høvik på bortebane. Da lagene møttes i Bergenshallen 6. desember, vant Bergen 9-7.

Stor idrett internasjonalt

Bandy internasjonalt er i vinterolympisk sammenheng nr. 2 i antall utøvere 13 år og eldre.

Publikumsmessig i siste to VM er bandy nr. 2 i solgte billetter sammenlignet per konkurransedag/gren med vinter-OL i Torino 2010 og Vancouver 2014.

Bandy har en lang historie og sterk arv, noe som er viktig i IOC-sammenheng. Bandy eller «Russian hockey» er «arvesport» i flere store vintersportsland og eneste nasjonalsport som ikke er på OL-programmet.

Bandy er i medaljesammenheng lik de fleste vinterolympiske idretter, hvor i hovedsak fem nasjoner dominerer innenfor hver gren (medaljer tatt fra 1924-2014). (Kilde: Norges Bandyforbund)