Hundre år siden bybrannen i Bergen

Bybrannen 15. januar 1916 la store deler av middelalderbyen Bergen i aske. Foto: Bymuseet.

Fredag er det hundre år siden bybrannen som gjorde 2700 mennesker husløse. Bedrifter med 1000 arbeidsplasser ble lagt i ruiner. Et sentrum som gikk tilbake til middelalderen var for alltid borte. I ruinene oppstod byen vi i dag kjenner.

Brannen startet i klokken 17.15 lørdag 15. januar 1916. Noen arbeidere holdt på med vareopptelling i jernhandler Berstads bod i Søndre Murgaard 5 ved Murallmenningen. En av dem kom borti en ball tjæredrev med et lys. Han åpnet en dør for å kaste lyset på sjøen, men ute var det storm fra nordvest. Flammen ble kastet innover, og snart sto hele boden i lys lue.

Ilden spredte seg raskt innover Strandgaten mot Torget og oppover Markeveien mot Engen. De knusktørre bodene tok raskt fyr, og ilden spredte seg raskt innover Strandgaten, som raskt var fortapt. Brannmannskapene bestemte seg for å prøve å stoppe ilden ved Torgallmenningen.

Sjøsprøyte reddet mange hus

En sjøsprøyte var til uvurderlig hjelp. Den holdt Børs og bankbygningene våte, og dermed unngikk man at brannen spredte seg videre til den gamle bebyggelsen i Vågsbunnen. I sentrum spredte brannen seg raskt østover til den ble stoppet ved Brannstasjonen og Permanenten, som militære holdt våt ved hjelp av presenninger hele natten. Østsiden av Ole Bulls plass, Hotel Norge og Den Nationale Scene ble også rettet. Teatret ble reddet etter iherdig innsats fra skuespillerne. Telefonkompaniets nye hus i Veiten ble også reddet.

Da brannen var slukket, lå hele området mellom Torgallmenningen og Murallmenningen øde. Etter brannen i 1855 regulerte man området mellom Torgallmenningen og Brannstasjonen i håp om at en fremtidig brann ikke skulle bli katastrofal, men også dette området ble ødelagt. På en natt var det sentrum som gikk tilbake til middelalderen lagt i aske. Det først en måtte gjøre var å gjerde inn brannområdet. Så ble de farlige restene sprengt.

Dette bildet viser det meste av området som gikk tapt i brannen 15. januar 1916. 17 bygninger eller bygningsrester stod igjen i brannområdet.

Dette bildet viser det meste av området som gikk tapt i brannen 15. januar 1916. 17 bygninger eller bygningsrester stod igjen i brannområdet.

I området stod det igjen 17 bygninger eller bygningsrester. To personer omkom, 380 bygninger, med 612 leiligheter, 388 butikker, 242 verksteder, 42 fabrikker, 219 kontorer, 288 lagerrom gikk tapt. Brannen rammet 3 aviser, 4 hoteller, 6 forsikringsselskaper og 2 skoler, og ca. 1000 arbeidsplasser gikk tapt. Rundt 2700 mennesker ble husløse.

Fra middelalderby til moderne storby

Det ble utlyst en arkitektkonkurranse om regulering av brannstrøket, og bybildet ble sterkt forandret. Smørsallmenningen forsvant, det samme gjorde en rekke andre gater og smug. Strandgaten ble rettet ut og utvidet, og nye gater ble anlagt, som Christian Michelsens gate.

Ole Bullsplass ble anlagt i sin nåværende form etter 1916-brannen. De øvrige gateløpene i området ble etablert på nytt, og ønsket om at Bergen skulle fremstå som en moderne, kontinental og fremtidsrettet by, førte til at det ble etablert brede og rette gater.

Brakkebyer i Årstad

Nye veier ble anlagt, næringsbygg og boliger ble bygget, men folk bodde så tett i den gamle byen at det ikke vill bli plass til dem i byggene som skulle bygges. Dessuten ville det ta for lang tid. I stedet åpnet mulighetene seg i tidligere Årstad kommune, som i 1915 var innlemmet i Bergen. På Årstadvollen og på Gyldenpris bygget kommunen brakkebyer for å få skaffe bolig til mange av de som var blitt husløse etter brannen.

Markering

Fredag 15. januar blir det stor markering av 100-årsdagen for bybrannen i 1916. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Klokken 17.15, på minuttet 100 år siden den siste store bybrannen startet, blir det en historisk brannutrykning til Blaauwhopen ytterst på Strandkaien hvor brannen startet.

Utrykning anno 1916

Utrykningen blir med hestevogner anno 1916 og brannmannskaper i tidsriktig utstyr, ledet av brannsjef Johnny Breivik. Den etterfølges av en byvandring gjennom brannområdet ledet av Einar Gjessing og Gunnar Staalesen.

Vandringen er åpen for falle. Oppmøte er på Blaauwuhopen ved Strandkaien/Muren. Bergen Brandkorps Musikkkorps varmer opp fra klokken 16.45. Byvandringen avsluttes på Festplassen circa klokken 19.00. Samme sted blir det servering av brannsuppe og oppstilling av brannutrykningsvogner fra 1916 og Bergen brannvesen anno 2016. Trafikkavviklingen i sentrum berøres i tidsrommet 16.40-18.30 og befolkningen oppfordres til å la bilen stå i tidsrommet.

Byvandringen arrangeres som et samarbeid mellom Bergen brannvesen og Bymuseet.

Flere utstillinger

  1. januar viser Bryggens Museum utstillingen «Opp fra asken» – Bergensbrannen 1916. Her kan du lære mer om hva brannen har betydd for byens utvikling. Utstillingen skal stå frem til 4. september 2016.
  2. januar klokken 10.00 åpner utstillingen «Bergen brannvesen anno 1916 og 2016» i den gamle hovedbrannstasjonen.