Kunst, rock og koreansk pop-dans i kommunemønstringen i UKM

Jentegruppen U.See danser K-pop (koreansk pop) og er blant deltakerne på kommunemønstringen i UKM (Ung Kultur Møtes). Gruppen har deltatt på konkurranser både i Norge og i utlandet. Bildet er hentet fra en video som U.See spilte inn på Torgallmenningen.

Lørdag 20. februar er det kommunemønstring  i UKM (Ung Kultur Møtes) på Ungdomshuset attenåtti. Foreløpig har 48 personer og grupper meldt seg på. Blant innslagene er kunst, rock og koreansk pop-dans.

Jentegruppen U.See danser K-pop (koreansk pop) og er blant deltakerne på kommunemønstringen i UKM. Denne videoen er spilt inn på Torgallmenningen.

Fylkesmønstringen er fra fredag 15. april til søndag 17. april på USF Verftet. Foreløpig har 298 meldt seg på fra hele fylket. 5529 har meldt seg på fylkesmønstringene rundt om i landet. Hvert fylke sender i neste omgang ca. 30 deltakere til den nasjonale UKM-festivalen, som i år går i Trondheim fra 24. til 28. juni. Påmeldingsfristen er søndag 14. februar.

Her er noen av dem som har meldt seg på kommunemønstringen i Bergen:

U.See: En jentegruppe som danser K-pop (koreansk pop). U.See ble dannet i 2011 av tre jenter. I dag har gruppen seks faste medlemmer. U.See har deltatt på ulike show som julebord, thai-fest, filippinsk fest, brylluper og kulturfestivaler, som musikkfestival i Bergen og politisk debatt. Fra 2015 ligger U.See dansegruppe under Møhlenpris Idrettslag. Gruppen har deltatt på ulike konkurranser i Norge og i utlandet, som Omona 2013 og 2015 (1. plass), UKM (fylkesmønstringen) og European Hallyu Award. Påmeldte er Cassia Rodrigues (19), danser, leder, Ewa Piwowarczyk (21) danser, leder, Jirawan Phanla (19) og Quynh Nhu Cao (17) danser.

After Luminous: «Vi er en gruppe på fire jenter med felles musikksmak og en haug med felles interesser. Alle fire er dedikerte til det vi holder på med og elsker å være på scenen sammen.» Ailin Lindanger bass, Natalia Borsholm vokal, Rakel Tolås Myhre gitar og Runa Underhaug trommer, alle 15 år.

Aparte: I romjulen 2014 gikk en gruppe ungdommer sammen på danseskolen de tilhørte og sov over. Dette var starten på dansegruppen Aparte, en gruppe på 8 ungdommer i alderen fra 14 til 20 år. Siden har de jobbet sammen og prøvd å skape et navn for seg selv. De ville også at alle skulle lære hverandres dansestiler ettersom de kom fra forskjellige stilarter og har siden den tid vært gjennom hip hop, hip hop moderne, jazz og moderne.

Bertine Bergmann (16): «Jeg synger, spiller gitar og piano, men liker best å spille piano til sang. Jeg har holdt på med musikk hele livet og liker det veldig godt. Hver dag øver jeg og har det også gøy med musikken ved å prøve nye instrumenter som cello, ukulele og trompet. Jeg har opptrådt i kirken og på skoleavslutninger, men har veldig lyst å opptre mer og tenker derfor at UKM kan være noe for meg.»

Close: «Vi er en gruppe med tre jenter og en gutt, som har med oss en stand-in på bass. Vi har spilt sammen i ca. fire år på Haukås Rockeakademi, og vi spiller i hovedsak egenskrevne låter.»

Emma Holen (16), euphonium: «Jeg har spilt i 7 år, og spiller i Smørås skolemusikk. Jeg begynte i kulturskolen i Bergen, men nå går jeg på Bergen Private Gymnas og får spilletimer der.»

General Chesz, Azad Altinpinar (15). Rapper, produsent og politisk filosof. Deltager i MGPjr. 2015.

Lena Harkestad (16). «Jeg går på allmenn med formgiving. Kunstverkene jeg har tenkt å ha med er malt og tegnet i A4- og A3-ark. De er inspirert av foreldra mine då dei var på min alder og hadde nettopp møtt hverandre. Eg har òg noen som er mer fra fri tanke.»

UKM springbrett for mange

Blant dem som tidligere har deltatt i UKM er Eva Weel Skram (Eva & The Heartmaker), Jaga Jazzist, Karpe Diem, Erlend Bratland, Margaret Berger, Ingrid Bolsø Berdal, Thom Hell, Odd Nordstoga, Tone Damli Aaberge og Gaute Grøtta Grav.

UKM er mange små lokale festivaler hvor ungdom kan delta med alle slags kulturuttrykk. Hver kommune sender kvalifiserte ungdommer videre til en fylkesmønstring som representanter for sin kommune.

Alle ungdommer under 20 år kan delta på UKM. Er man med i en gruppe, må halvparten av gruppen være mellom 13 og 20 år. Man kan delta med alle kulturuttrykk. Man kan også delta bak scenen, i nettredaksjonen eller som arrangør.