Ingebjørg Berg Holm fra Pinnelien nominert til Rivertonprisen

Ingebjørg Berg Holm fra Pinnelien var blant de nominerte til Rivertonprisen for 2015. Foto Og Arkitekter.

Torsdag 10. mars deles Rivertonprisen ut. Blant de nominerte er Ingebjørg Berg Holm. Hun er interiørarkitekt hos Og Arkitekter og bor i Pinnelien på Kronstadhøyden med mann og to barn. Berg Holm er nominert for sin debutroman «Stjerner over, mørke under», som hun ga ut i fjor på Schibsted,  nå Vigmostad & Bjørke i Kanalveien.

Handlingen foregår på Hurumlandet i 1875. En mann blir funnet på en lysning i skogen – tilsynelatende fredfull, med et mildt uttrykk i ansiktet. Men bakhodet er knust og klærne gjennomtrukket av blod. Det er så vidt lensmann Thomas Tinnvik klarer å holde kvalmen unna. Avhør på den nærmeste gården avslører at den døde er Lars Holte, en mann som reiste til Canada ti år tidligere, og ikke er blitt sett siden.

Flere fellestrekk

Berg Holm mener at det er å skrive krim og det er å planlegge interiør har et fellestrekk.

– Det krever empati. Man må kunne leve seg inn i situasjonen, enten det gjelder å forestille seg følelsene til en karakter eller situasjonen til en bruker i lokalene. Retorikk er også viktig i begge virker, henholdsvis tekstlig og visuell retorikk. Så der mener jeg ta jeg har nytte av forfattervirksomheten i interiørarkitektprofesjonen, sier Berg Holm til nettsiden www.estatevest.no

Her er juryens begrunnelse:

Lars Holte, som alle trodde befant seg i Canada, blir funnet drept på et mykt leie i skogen. Året er 1875 og vi befinner oss ute på Hurumlandet blant spredte gårder, skog og vann. Debutanten Berg Holm har skrevet en nærmest vakker kriminalroman, der spenningen ligger mer på det indre plan, i forholdet mellom karakterene, enn på det ytre. Synsvinklene veksler elegant mellom Ole, bror av den drepte, enken Ragnhild, og lensmannen, Thomas Tinnvik som jeg-forteller. En sterk prestasjon av en som skriver sin første roman.

Rivertonprisen

Rivertonprisen – «Den gylne revolver» – deles ut hvert år av Rivertonklubben, og skal gå til forfatteren av årets beste norske kriminallitterære arbeid enten det gjelder en roman, novellesamling, skuespill, originalmanus for spillefilm, fjernsynsdrama, eller radioteater. Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Bokhandlerforeningen, Den norske Forleggerforening og De norske Bokklubbene. Det er Rivertonklubbens egen jury som utnevner vinneren. Prisen og klubben er oppkalt etter forfatteren Stein Riverton, som var Sven Elvestads psevdonym som krimforfatter.

Nils Nordberg skriver om Rivertonklubbens historie at klubben startet som en idé hos Bjørn Carling som ble fulgt opp av Sigurd B. Hennum. Disse to etablerte klubben våren 1972 sammen med Gerd Nyquist, Tor Edvin Dahl og Nordberg. «Tre ting syntes opplagte fra starten: Klubbens fremste oppgave skulle være å fremme kvantitet og kvalitet i norsk kriminallitteratur, og den burde derfor dele ut en årlig pris til beste verk i genren (Hennums idé); klubben måtte ta sitt navn etter den fremste norske kriminalforfatter gjennom tidene, vår (til da) eneste internasjonale stjerne, Stein Riverton; og Gerd Nyquist var selvskreven som Rivertonklubbens første formann».

Revolver med forgylt skjefte

Selve prisen er en Nagantrevolver. Nordberg skriver «At prisen ble en gyllen revolver, eller rettere sagt en revolver med forgylt skjefte, har sin egen bakgrunn. Forslaget var Bjørn Carlings, som viste til at Rivertons detektiv Asbjørn Krag var den stolte besitter av to gullbelagte duellpistoler». Det var Kjell Hallbing som foreslo Nagant, en belgisk pistol som ble brukt av det norske politiet på Asbjørn Krags tid. Klubben kjøpte først et restlager av Nagant fra forsvaret, men «denne beholdningen er forlengst oppbrukt og nå må prisgjenstandene kjøpes inn for en ganske annerledes ublu samlerpris.»

Rivertonklubbens ærespris – også den en gyllen revolver – gis til personer som «har gjort en særlig innsats for norsk kriminallitteratur, her hjemme eller utenlands».

Frem til 2001 kunne en person ikke motta prisen mer enn én gang.[4] Etter 2001 kan forfattere få prisen to ganger, forutsatt at den andre tildelingen gjelder en bok som vurderes som et klart høydepunkt i karriéren, eller er et markant comeback. Tre forfattere har mottatt prisen to ganger: Gunnar Staalesen i 1975 og 2002, Jon Michelet i 1981 og 2001 og Karin Fossum i 1996 og 2014. Torolf Elster er den eneste som har mottatt både ordinær pris (1982) og ærespris (1997). (Wikipedia)