Puddefjordsbroen under bygging, ett av 80 millioner bilder fra oslofotografer

"Norsundbroen i Bergen under bygging 1955" er tittelen på dette bildet som fotograf Ragge Strand tok for ukebladet NÅ i 1955. Bildet er tatt fra Gyldenpris mot Møhlenpris og er ett av 80 millioner bilder som Nasjonalbiblioteket overtok etter firmaet Ragge Strand/Per Alfsen.Vi ser blant annet Industribygget ruve i bakgrunnen. Oppe på høyden til venstre ser vi Johanneskirken.

Dette bildet ble tatt av fotograf Ragge Strand for billedbladet NÅ i 1955. Det viser Puddefjordsbroen under bygging og er ett av 80 millioner bilder som Ragge og kollega Per Alfsen etterlot seg da Riksarkivet i 2006 overtok fotografenes arkiv.

Tittelen på bildet er «Norsundbroen i Bergen under bygging 1955». Hvor dette navnet kommer fra vet vi ikke, for navnet finnes kun én gang på internett, og det er i tilknytning til dette bildet.

Om navnet er feil er bildet til gjengjeld meget interessant. Vi ser mann med hest og vogn, men det fremgår ikke av billedteksten om han hadde noen med byggingen av broen å gjøre. Barn med kjelker har tatt turen ned på kaien på Gyldenpris for å se på byggearbeidene. Puddefjordsbroen ble tatt i bruk i 1956.

Født på Madagaskar

Fotograf Ragge Strand levde et spennende liv med mange tusen fotooppdrag. Han ble født på Madagaskar 6. juni 1928. 6 år gammel kom han til Stavanger hvor han vokste opp. Han døde 13. februar 2008.

Han begynte i lære hos Svein A. Sturlason i 1945 og ble ansatt som pressefotograf i Sturlason pressebyrå i 1949. Svennebrev tok han i 1951 hos sin bror fotograf Hans Strand på Kongsberg. Strand var B-fotograf i flere norske filmselskaper i årene 1953-1954. Han var tilknyttet Billedbladet Nå fra 1954 til 1958. Det var i den forbindelsen bildet av Puddefjordsbroen ble tatt.

Etter årene i NÅ startet Strand egen virksomhet i Vibesgate i Oslo. I 1963 gikk han i kompaniskap med fotograf Per Alfsen.

Fotograferte mat

Firmaet fotograferte på oppdrag fra næringslivet, særlig i forbindelse med produktreklame. Virksomheten har også omfattet annen dokumentasjon, blant annet av industrianlegg over hele landet. Etter hvert spesialiserte firmaet seg i stor grad på å fotografere mat på oppdrag fra ukepressen, forlag, restauranter osv. Firmaet er ansett som et av de betydningsfulle innenfor norsk reklamefotografi.

80 millioner bilder

Arkivet etter firmaet Ragge Strand/Per Alfsen, reklamefotografer AS, omfatter 80 millioner bilder som i 2006 ble overdratt til Riksarkivet. Arkivet består av mer enn 20 000 oppdrag – alle kronologisk registrert. Dette utgjør en stor kilde til informasjon om utviklingen av norsk konsumkultur etter annen verdenskrig.