Dongen fra avfallsplass til grønn lunge

Kommunalråd Nils Arild Johnsen stod for den offisielle åpningen av Dongen høsten 2003. Bydelsstyreleder Borghild Lieng overtok anlegget på vegne av bydelen og så frem til at de to andre nærmiljøanleggene i området skulle bli realisert.

Dongen i Solheimsviken, mellom Løbergsveien og Garvergaten, ble i løpet av noen måneder høsten 2003 forvandlet fra et område med boss og kvister til grønn lunge. Området fikk dermed sin første bydelspark, med natursteinsmurer, belegningsstein og benker i det minst private området øverst ved Løbergsveien, stor gressmatte og en mindre sitteplass med benk nede ved blokkene. I mai 2004 kom statuen av Løvstakkgutten på plass. Den etterlengtede bydelsparken var det første av tre nærmiljøanlegg som kom på Løvstakksiden på begynnelsen av 2000-tallet.

Dongen ligger sentralt I Solheimsviken, med flott utsikt over byen og byfjellene.  Nye benker, sandkasse, gress, trær og blomster forvandlet den tidligere avfallsplassen til et trivelig pustehull for bydelens eldre og yngre beboere.

Anlegget var et spleiselag mellom Bergen kommune, Husbanken og Bergen og Omegn Boligbyggelag.

Løvstakkens Jægerkorps deltok under åpningen av Dongen.

Løvstakkens Jægerkorps deltok under åpningen av Dongen.

Strøkets jubilerende buekorps, Løvstakkens Jægerkorps, åpnet arrangementet ved å marsjere fra Ny-Krohnborg skole og ned Løbergsveien.

Byråd Nils Arild Johnsen stod for den offisielle åpningen av ”Dongen”.  – Området har hatt forskjellig bruk i årenes løp. Et bilde fra 1932 viser Løvstakkens Jægerkorps elegant oppstilt på en flat plass. Ellers har området vært brukt som ekserserplass, til idrettsaktiviteter, i første rekke fotball, biloppstillingsplass og som plass for diverse avfall.

Løvstakkens Jægerkorps på “Dongen” under Landtursdagen i 1932. Foto Bergen Bueskorpsmuseums samling. Fra “Årstad – historisk vandring i en ny bydel” av Stein Thowsen/Harald Garmannslund.

Løvstakkens Jægerkorps på “Dongen” under Landtursdagen i 1932. I bakgrunnen skimter vi Ny-Krohnborg skole. Bygningene nærmest er imidlertid borte. Foto Bergen Bueskorpsmuseums samling. Fra “Årstad – historisk vandring i en ny bydel” av Stein Thowsen/Harald Garmannslund.

Nils Arild Johnsen tror parken vil bli brukt som et fint lite pusterom for de som bor i området, både små og store. Her er benkeplasser og flott utsikt mot Ulriken, her er en fin gressmatte, trær, blomster. I høst skal det plantes ned krokusløk, så til våren vil det bli et fint blomsterflor her. Johnsen takket bydelen for aktiv innsats med å få parken realisert.

Felles hage for alle

Nils Arild Johnsen overrakte parken til Årstad bydel ved bydelsstyreleder Borghild Lieng.

– Hvis du skal være lykkelig et helt liv, så må du skaffe deg en hage, sier et gammelt kinesisk ordtak. Her har vi fått en felles hage for oss alle. Bergen har de siste 15 årene fått en rekke gatetun og plasser, men dette er første gang vi gjør det i denne delen av byen.  Det er klok politikk å ruste opp byrommene og gatetunene der vi alle ferdes og kan glede oss over at det er pent. La oss håpe at nye borgermestre vil ha en klok forståelse for videreføring av opprustingen av et så bynært og spennende område som her i Viken og hele den vestlige delen av Årstad bydel. Vi lover å følge godt med! sa Borghild Lieng, som så frem til at de to andre anleggene i området, Søndre Skogvei gangvei og opprusting av  ”Høyspenten”, skulle bli realisert.

Dongen er fortsatt navnet på området, selv om det i 2003 ble omskapt til en flott park.