Da «Mor med barn» på Barneklinikken raste i bakken

Statuen «Mor med barn» på sørveggen på Barneklinikken er laget av den svenske billedhoggeren Ivar Viktor Johnsson. Nå skal den fjernes, i likhet med resten av bygget.

Om kort tid starter rivningen av Barneklinikken på Haukeland sykehus. Da forsvinner også dem velkjente statuen «Mor med barn». Statuen ble satt opp under byggingen av klinikken. Arbeidet med monteringen er det eneste kjente alvorlige uhellet under arbeidet på Haukeland.

I november 1949 skjedde det et uhell som fort kunne fått mer alvorlige konsekvenser. Da statuen, som står høyt oppe på sørveggen av Barneklinikken, skulle monteres, røk en talje bare få centimeter før statuen var på plass.

Statuen styrtet 20 meter ned gjennom stillas og taket på heishuset. Til alt hell ble ingen personer skadde og bronsestatuen fikk bare mindre skader. Den var på plass på veggen i februar 1950 etter en kort tur tilbake til Sverige.

Bronsestatuen er laget av den svenske billedhoggeren Ivar Viktor Johnsson (1885-1970). Han er mest kjent som monumentalskulptør, og mange av hans verk finnes på offentlige plasser i Sverige.

Statuen er 3,8 meter høy og veier om lag ett tonn. Forhåpentlig finner man en passende plass til den på det nye barnesykehuset.

Elles skjedde det ingen alvorlige personskader eller uhell av noe slag under byggingen av Barneklinikken i Bergen, leser vi på Helse-Bergen sine sider om Barneklinikkens historie.