Kurt Ove Mæland med nytt album: «Kom Helt Inn»

Kurt Ove Mæland slipper sitt nye album «Kom Helt Inn» torsdag 15. september. Foto: Victoria Grammofon.

Den blinde artisten og låtskriveren Kurt Ove Mæland slipper sitt nye album, «Kom Helt Inn» (Victoria Grammofon) på Madam Felle torsdag 15. september. Mæland bodde i om lag ti år på Minde, men bor nå i Åsane. «Kom Helt Inn» får karakteristikken et helstøpt popalbum med tendenser fra både rock og viser.

Kurt vokste opp både blind og med nyresvikt. En blind gutt som kjørte rundt på naboens moped med småjenter som passasjerer. En gutt som ble nummer 12 av 12 deltagere i et EM i friidrett. En gutt som tjuvlånte mormors bil sammen med fetteren sin. Fetteren styrte rattet og Kurt tok pedalene. En gutt som på blindeleir finner ut at han og to andre blinde skal ta seg en båttur på egen hånd. En forelsket blind gutt som fant det praktisk vanskelig å skrive kjærlighetsbrev.

Kurt ble en mann, og i arbeidslivet har han jobbet i NRK radio, hvor folk kjente ham igjen på gaten bare ved lyden av stemmen hans, og han ble sågar referert til i Skavlan på grunn av hans unike evne til å skildre bilder.

Radiostemme er en ting, men Kurt har det også i nevene. Han var så god i hundemassasje at han spøkefullt ble kalt for «håndspåleggeren». Kurt er også en familiemann, og adopterte sammen med konen to barn fra Colombia. Men Kurt er først og fremst som en dyktig og dedikert artist, med en fot i poprocken og den andre i visesjangeren. Han har tidligere spilt i band med henholdsvis Odd Nordstoga og Thomas Numme, og i 2014 kom debutalbumet Takk.

Albumet høstet lovord fra Norsk Viseforum, radiokanaler over hele landet spilte singlene Mitt Liv og Cowboysangen, og flere konserter fulgte i kjølvannet. Singelen Veien Langs Livet kom tidligere i vår, og har allerede blitt spilt av Norsk på Norsk (P1).

Coveret på det nye albumet til Kurt Ove Mæland (Victoria Grammofon).

Coveret på det nye albumet til Kurt Ove Mæland (Victoria Grammofon).

Møtte Bjørn Eidsvåg

– Bjørn Eidsvåg har vært en av mine store helter. Da jeg gikk gjennom en nyretransplantasjon i Oslo som gutt på 80-tallet, var det på samme tid som Bobbysocks vant Eurovision med La det swinge. Min mor og jeg dro til Grand Hotel for å se dem på den røde løperen og feire, forteller Kurt Ove Mæland. – Plutselig fikk min mor øye på Bjørn Eidsvåg. Hun spurte en politimann om han kunne ta med meg for å få autografen til Bjørn. Han tok meg med, og spurte: Er du Bjørn Eidsvåg? Svaret var nei, og jeg gikk slukøret tilbake. Men etterpå kom han bort og sa: – Jeg er Bjørn Eidsvåg, men jeg ville ikke lage så mye oppstuss. I etterkant har jeg lurt på hvordan en VG-overskrift hadde sett ut. Kanskje noe slikt som: «Prest løy til blind, nyretransplantert gutt».

I dag er Kurt Ove Mæland selv en dyktig artist og formidler. «Veien Langs Livet» er et av sporene på «Kom Helt Inn».