Audhild Flaktveit Moxnes’ minnepris tildelt talent fra Kvam

Kjersti Kindingstad Vågen (18) fra Vikøy i Kvam ble lørdag 1. oktober tildelt Audhild Flaktveit Moxnes’ minnepris på 10.000 kroner. Foto Erling Moxnes.

Kjersti Kindingstad Vågen (18) fra Vikøy i Kvam ble lørdag 1. oktober tildelt Audhild Flaktveit Moxnes’ minnepris på 10.000 kroner. Tildelingen skjedde under Vestlandskappleiken i Bergen. Prisen er til minne om Audhild fra Sollien på Landås. Hun var hardingfelespiller og folkedanser som omkom i en trafikkulykke i 2004, 17 år gammel.

Prisen har vært delt ut hvert år siden 2007 og er støttet av Sparebanken Vest. Formålet med prisen er å oppmuntre unge og lovende utøvere på hardingfele på Vestlandet.

Kjersti Kindingstad Vågen (18) fra Vikøy i Kvam ble lørdag 1. oktober tildelt Audhild Flaktveit Moxnes’ minnepris på 10.000 kroner. Foto Erling Moxnes.

Kjersti Kindingstad Vågen (18) fra Vikøy i Kvam ble lørdag 1. oktober tildelt Audhild Flaktveit Moxnes’ minnepris på 10.000 kroner. Foto Erling Moxnes.

Spilt hardingfele i ti år

Kjersti Kindingstad Vågen har spilt fele siden hun var åtte år gammel og er i dag aktivt med i flere grupper og som solomusiker. Hun går på Norheimsund vidaregåande skule. Grunnen til at hun valgte å spille hardingfele var fordi den skilte seg ut fra andre musikkinstrumenter. Blant annet dekorasjonene på hardingfelen, klangen i den, slåttene, dei ulike stillene og taktene. Hun spiller blant annet i Kvam kulturskule, Hardanger spelemannslag og i en trio kalt Undertonar. I tillegg har hun deltatt på en rekke kurs og kappleiker, der hun både har spilt solo og lagspill. Hun bruker hardingfelemusikken som avkobling og inspirasjon.

– Generelt gir musikken meg ny energi og glede i livet, sier Kjersti Kindingstad Vågen. Hun tar på seg spilleoppdrag fra ulike arrangementer, som konferanser, festivaler og lignende. Hun har hatt egen konsert sammen med Tuva V. Vik på Borgstova i regi av Hardanger – Voss museum. Høsten 2015 var hun med på master Class Hardanger. Tidligere har hun spilt solo i Grieghallen, Barnas festspilldag, i NRK radio, jonsokbryllup, Hardingtonar, Barnas verdensdag m.v.

Stort talent

– Hun har hatt flere lærere i tradisjonen hun kommer fra og har tilegnet seg stoffet med dedikasjon og interesse. Vågen får prisen fordi styret ser henne som et stort talent og en kommende viderefører av hardingfelespill, heter det i begrunnelsen for utdelingen av minneprisen. I sommer fikk hun 10.000 kroner fra Drømmestipendet, et samarbeidstiltak mellom Norsk Kulturskoleråd og Norsk Tipping.

Vil gå på Ole Bull akademiet

Om fremtiden sier Kjersti Kindingstad Vågen: –  Draumen min er å utvikle meg i å bli ein proff felespelar og vinne A-klassen. Lære andre å spele hardingfele, vidareføra kunnskapane og erfaringane knyta til fela, opptre under større arrangement, forsetja å delta på ulike kurs og kappelikar. Eg har seinare ynskje om å søkja på Ole Bull akademiet. Ein stor del av draumen min er å kjøpe ei ny hardingfela av den beste kvalitet. Dersom eg har to hardingfele vil det vere enklare for meg å spele på to ulike felestiller i staden for å stemme ho om att fleire gonger under opptrednar.

Med 10.000 kroner fra Drømmestipendet og nå like mye fra Audhild Flaktveit Moxnes’ minnepris. Dermed er hun et godt stykke på vei mot ny hardingfele.

Audhild Flaktveit Moxnes fra Landås var aktiv med hardingfele og danset folkedans. Hun døde i en trafikkulykke i 2004, 17 år gammel. Foto: Erling Moxnes.

Audhild Flaktveit Moxnes fra Landås var aktiv med hardingfele og danset folkedans. Hun døde i en trafikkulykke i 2004, 17 år gammel. Foto: Erling Moxnes.