Se Bergen anno 1920 forandre seg til dagens by på Google Earth og Google Maps

Pharus-Plans kart fra 1920-tallet omfatter hele Bergen og de sentrale deler av Årstad.

På 1920-tallet utga kartforlaget Pharus Verlag G.m.b.H i Hamburg ut et kart over Bergen. Takket være programmet MapTiler er det mulig å gå fra dette nær hundre år gamle kartet over Bergen til å se de samme strøkene i fotografier som kun er et par år gamle.

Slik så deler av Solheimsviken ut på 1920-tallet. Utsnitt fra Pharus Verlags bergenskart.

Slik så deler av Solheimsviken ut på 1920-tallet. Utsnitt fra Pharus Verlags bergenskart.

 

Zoomer man inn på Pharus Verlags bergenskart fra 1920-tallet dukker dagens Solheimsviken og Kronstadhøyden opp tredimensjonalt slik det tar seg ut på Google Maps. Bildene er noen år gamle, blant annet er ikke arbeidene i Solheimsgaten avsluttet.

Zoomer man inn på Pharus Verlags bergenskart fra 1920-tallet (over) dukker dagens Solheimsviken og Kronstadhøyden opp tredimensjonalt slik det tar seg ut på Google Maps. Bildene er noen år gamle, blant annet er ikke arbeidene i Solheimsgaten avsluttet.

Man kan se byens vekst og utvikling ved å zoome inn på kartet. Når zoomingen kommer til et visst nivå, forsvinner kartet, og dagens bebyggelse i bilder, slik vi kjenner den blant annet fra Google Maps, kommer til syne. Kartene ligger på Bergen offentlige bibliotek avdeling for kartsider.

kartet over Bergen på 1920-tallet fra Pharus-Plan er lagt oppå dagens landskap slik det tar seg ut på Google Earth.

Kartet over Bergen på 1920-tallet fra Pharus-Plan er lagt oppå dagens landskap slik det tar seg ut på Google Earth.

Se Bergen anno 1920 i Google Earth

Ved å laste ned denne kmi-filen kan man se kartet fra 1925 i Google Earth. Her kan man for eksempel se Haukelandsvannet forsvinne og Store Lungegårdsvann slik det så ut på 1920-tallet og i dag.

Fire kart over Bergen anno 1920

Pharus har drevet med produksjon av kart siden 1902 og har over 1400 forskjellige egne historiske kart samt en del andre kart til salgs i sin nettbutikk. Blant kartene man har er fire fra Bergen anno 1920. Kartene ble solgt gjennom Beyers forlag.

Dette kartet har betegnelsen "Pharus-Historischer-Stadtplan-Bergen-Norwegen-1920-Ausschnitt-Kronstadt".

Dette kartet har betegnelsen «Pharus-Historischer-Stadtplan-Bergen-Norwegen-1920-Ausschnitt-Kronstadt».

Slik så Bergen ut på 1920-tallet på kartet fra Pharus-Plan.

Slik så Bergen ut på 1920-tallet på kartet fra Pharus-Plan.

Ett av kartene er over hele Bergen, med komplett gatefortegnelse. Ett viser området rundt jernbanestasjonen, ett området rundt Vågen og ett området rundt Kronstad stasjon. Kartene er i størrelse ca. 62 x 49 centimeter og er i skala 1: 10 000. En reproduksjon av det store bergenskartet koster 50 Euro.