Ingen får tukle med «JESUS LEVER»-steinen

Murmester Alfred Westerlid risset inn ordene «JESUS LEVER» i steinblokken for drøyt 100 år siden.

Vær og vind gjør sitt beste for å fjerne malingen i bokstavene «JESUS LEVER» på steinblokken som ligger på veien opp mot Løvstakken. Men så snart bokstavene er blitt utydelige sørger noen for at bokstavene blir tydelige igjen. Det var murmester Alfred Westerlid som risset inn ordene i steinblokken for drøyt 100 år siden.

Det fins flere historier om grunnen til at Alfred Westerlid laget inskripsjonen. Den mest sannferdige er at murmesteren var medlem av Bergen Indremisjon og kjent for å være en sann troende. Han må ha brukt mange timer på inngraveringen. Hensikten har nok vært at folk på vei oppover mot fjellet skulle få med seg noen tanker og tenke over budskapet. Det er nemlig på veien oppover de bratte, tunge svingene man ser inskripsjonen. Kanskje var Westerlid en flittig turgåer som bet seg merke i den spesielle steinen.

Jesus-steinen, som den blir kalt, er blitt den mest kjente steinen i bergensområdet. Internett har gjort den kjent over hele verden, og mange turister som besøker Bergen benytter anledningen til å ta seg en tur oppover de bratte svingene ovenfor Løvstakkveien for å forevige steinen eller selv bli foreviget på steinen.

Skriblerier fjernes straks

Ikke alle har den samme ærefrykt for Alfred Westerlids arbeid. I årenes løp er det føyd til bokstaver som gir en annen mening, som «JESUS LEVER IKKE» og «JESUS SLEVER». Men så snart noen har tuklet med den opprinnelige inskripsjonen sørger venner av Westerlids inskripsjon for at skribleriene blir fjernet.

Bodde i Steinkjellerbakken i 1910

Det fins ikke mye informasjon om Alfred Westerlid. Ifølge folketellingen i 1910 for Bergen kjøpstad var Westerlid født 22. april 1880, altså 30 år, og mursvend. Konen Johanne var født nøyaktig en måned senere og arbeidet som syerske. De hadde to barn, Evald, født 1904 i Bergen, og Sigrid, født 1906 i Aalesund. Familien bodde i Steinkjellerbakken 1a. I leiligheten bodde også syerskene Anna Kleppe, født 1890, og Petrine Sunde, født 1876, begge født i Ytre Holmedal. Kanskje drev Johanne Westerlid en liten systue? Familien Westerlid hadde også hushjelp, Agathe Gavlen, født 1864 i Fjeld.