Gullfjellet mye våtere enn regnhullet Brekke i Sogn

Det er bare noen hundre meter fra værstasjonen ved Kurlatjørn til nærmeste bebyggelse.

Den nye værstasjonen ved Kurlatjørna på Gullfjellet slår Norges våteste sted, Brekke i Sogn, med klar margin i 2017 og plasserer Bergens våteste hjørne på europatoppen.

Inntil 18. august hadde Brekke fått 2049 mm nedbør, mot hele 2648 på Gullfjellet. Årsnormalen for Brekke (1961-90) er 3575 mm. I et normalår får Brekke 1876 mm fra 1. januar til 31. august, mens den virkelige regntiden, fra september til desember, fyller nedbørmåleren med ytterligere 1700 mm. Med drøye 2000 mm ligger altså ikke Brekke så mye over normalen hittil i år.

Skulle værstasjonen på Gullfjellet følge den samme utvikling resten av året, kan nedbøren passere 5000 millimeter. Stasjonen ligger 340 meter over havet. Brekke har for øvrig norgesrekorden når det gjelder årsnedbør. I 1990 kom det 5596 mm. Haukeland i Masfjorden har rekorden for Hordaland med 5303 mm. Også denne rekorden er fra 1990.

Værstasjonen ved Kurlatjørna på Gullfjellet kom i drift i august 2016. Fortsetter nedbøren i 2017 på samme nivå som hittil, kan årsnedbøren passere 5000 mm.

Blant Europas våteste steder

Gullfjellet er blant Europas våteste nær bebygd område. Det er bare noen få områder i Europa som kan vise til tilsvarende nedbørsmengder. Normalt våteste steder i Storbritannia er Crib Goch (Gwynedd) med 4635 mm og Styhead (Cumbria) med 4562 mm. Disse ligger imidlertid høyere enn stasjonen på Gullfjellet. Blant stasjoner under 200 meter over havet er Glenshiel Forest (Ross and Cromarty) med 3778 mm våtest. Alle de tre stedene ligger i Skottland.

Gullfjellet er ikke våtest i Norge. I høyfjellsområder, som ved Folgefonna og Ålfotbreen, kommer det over 5000 mm i året, men der bor det ikke folk. Nærmeste bebyggelse til værstasjonen på Gullfjellet ligger bare et par hundre meter unna.

Meteorolog Roar Hansens målinger viste at nedbøren var høyest i Brekkedalen like sør for Gullfjellstoppen. Her går en gammel militærvei mellom Hausdal i Fana og Hisdal i Samnanger. Rolvsvåg plasserte seg på om lag samme nivå. For dette området fins det imidlertid ikke offisielle værstasjoner.

Risan Europas våteste by

De aller våteste bebodde områdene i Europa ligger ved Kotor-bukten sørvest i Montenegro. Her får Risan ved Adriaterhavet ca. 3500 mm i året, men i fjellene innenfor byen kommer det atskilig mer nedbør. Mest kommer det i Zubački kabao, med ca. 6500 mm.

Det er imidlertid én stor forskjell på Risan og Gullfjellet: Risan har middelhavsklima og en fantastisk flott sommer nesten fri for nedbør. Til gjengjeld er høsten og vinteren atskillig våtere enn ved idylliske Kurlatjørna.