Utsikt fra Markusplassen for 150 år siden og i dag

Marcus Selmer tok dette bildet mellom 1862 og 1869. Det viser utsikt fra Markusplassen mot Store Lungegårdsvann. Billedsamlingen Universitetsbiblioteket i Bergen.

Bergens første fotograf, Marcus Selmer (1819-1900), tok de fleste av sine landskapsbilder fra Bergen sentrum. Dessverre gikk arkivet hans tapt da han døde, og bare et par hundre fotografier eksisterer som original eller reproduksjon.

Det fins bare en håndfull fotografier fra Årstad kommune. Ett av disse er laget mellom 1862 og 1869 og viser utsikt fra Markusplassen mot Store Lungegårdsvann.  I forgrunnen ser vi den vakkert utformede hagen. Ned mot Haukeladsveien er det en allé av små og store trær og store hvitmalte porter. Midt på bildet ser vi to personer på en sitteplass med en trehvit benk omkranset av urner. Foran trebenken står det noe som minner om en værhane. Utsikten over Store Lungegårdsvann, Nygård, dit byen ennå ikke hadde kommet, og Bergen sentrum var imponerende.

Haukeland skole lå på andre siden av Haukelandsveien.

Marcus Selmer tok dette bildet mellom 1862 og 1869. Det viser utsikt fra Markusplassen mot Store Lungegårdsvann. Klikk på bildet for forstørrelse. Billedsamlingen Universitetsbiblioteket i Bergen.

Utsikt fra hagen på Markusplassen høsten 2017.

Hagen på Markusplassen i dag er ikke like idyllisk. Det store treet på bildet kan være ett av de små trærne på bildet som er tatt for ca. 150 år siden.