Nå er bybanekunsten til fire millioner endelig fjernet

Fredag 13. oktober lå bare rammeverket etter kunstverket igjen på en fylling ved Nygårdsbroen.

Siste rest av Thorsten Goldbergs bybanekunst ved Gamle Nygårdsbro er nå fjernet. Mannskaper fra Bergen Bydrift AS har sørget for demontering av platene og rammeverket. Fredag 13. oktober lå kun igjen deler av rammeverket samt fyllingen kunsten var plassert på-

Tyskeren Thorsten Goldbergs prosjekt 60°22’52.26“N, 05°20’01.71“E vant Bybanens kunstprogram ved Florida. Verket skulle pryde strandsonen ved Gamle Nygårdsbro og Florida. Det var planen da det ble avduket 15. juni 2012.

Kunstverket har jevnlig vært utsatt for skader påført av vind, sjø og hærverk, og vedlikeholdet er krevende og kostbart. Man stod derfor overfor valget mellom en grundig reparasjon  eller en fullstendig fjerning av kunstverket. En reparasjon kunne komme opp i halvannen million kroner, mens fjerning i sin helhet var kalkulert til 400.000 – 500.000 kroner. Bystyret bestemte seg for siste alternativ.

Byrådet mente at verket hadde en høy kunstnerisk verdi, samtidig som det hadde vist seg at det ikke var bærekraftig når det gjaldt praktisk holdbarhet. En grundig reparasjon ville blitt kostbar og ville gått ut over andre presserende vedlikeholdsoppgaver av offentlig kunst i Bergen kommune. Man hadde heller ikke noen garanti for holdbarheten i en eventuell reparasjon.
Både Komité for byutvikling og bystyret gikk inn for at kunstverket ble fjernet i sin helhet.

Slik skulle Thorsten Goldbergs kunstverk ”60°N, 05°E waterside encased” ligge og fungere som et speil ved strandsonen ved Gamle Nygårdsbro og Florida

Thorsten Goldbergs kunstverk bestod av i utgangspunktet 732 skinnende, blanke stålflak, med polert overflate, og LED-lys som et bølgende teppe som fulgte landskapet  i en konstant høyde i strandsonen på østsiden av Gamle Nygårdsbro. Platene var festet til rammeverket med justerbare hengsler slik at det skulle oppstå en horisontal åpning på 10-20 mm mellom platene. LED-lysene var montert på en slik måte at lyset skulle reflekteres i platene og vannet.

Kunstverket hadde et budsjett på nær 4,3 millioner kroner, inkludert vedlikeholdskostnader.

106 søkere fra 16 land

I ettertid kan en gjerne fundere over om valg av Goldbergs kunstverk var det rette. Gjennom en internasjonal prekvalifisering høsten 2009 fikk kunstutvalget inn 106 søkere fra 16 land som ønsket å delta i en lukket konkurranse. Utvalget inviterte fem kunstnere til å delta. Vinner ble altså Thorstein Goldberg med sitt verk 60°22’52.26”N, 05°20’01.71”E, senere forkortet til 60°N, 05°E. Goldberg hadde nok ikke tatt tilstrekkelig høyde for vær og vind i Bergen samt hærverk og forsøpling fra land- og sjøside.