Bergen våtere enn flomrammede Sørlandet i oktober

Værstasjonen ved Kurlatjørnet på Gullfjellet nærmer seg 4000 millimeter nedbør i 2017.

Gulfjellet hadde mest nedbør i Norge i oktober 2017. Med 682,5 millimeter slo stasjonen våteste sted på flomrammede Sørlandet med over 150 millimeter.

Gullfjellet målestasjon ble satt i drift 17. august 2016. 31. desember får vi dermed de første tallene for et helt kalenderår. Stasjonen har imidlertid allerede markert seg som den våteste i Norge og blant de våteste i hele Europa. Ni døgn ut i november har stasjonen mottatt 3879,4 millimeter nedbør. Det er 300 millimeter mer enn normal årsnedbør for Brekke i Sogn, våteste sted i Norge i årene 1961-90.

Gullfjellet målestasjon ligger øst for Bjørndalen i Arna, 345 meter over havet, ved idylliske Kurlatjørna, som mange passerer på sin vei til mot Svartavatnet. Stasjonen måler nedbør, temperatur og vind.

Florida har passert normal årsnedbør

Ved utgangen av oktober hadde Bergen Florida passert normal årsnedbør (2150 mm) med ca. 75 mm. Hittil i november er det kommet ytterligere 128,4 mm, slik at Florida har kommet opp i 2351,5 mm per 9. november.

Som tabellen under har april, august og oktober fått betydelig mer nedbør enn normalt, mens mai og september er på plussiden. Stort sett får Gullfjellet 65 prosent mer nedbør enn Florida.

Maksimalsonen for nedbør ligger lenger vest

Tidligere trodde man at området øst for Gullfjellet, Samnanger og Kvamskogen, var våtere, men tallene fra Gullfjellet viser at maksimalsonen ser ut til å ligge noe lenger vest enn tidligere antatt. Fra januar til oktober har Kvamskogen fått bare litt mer nedbør enn Bergen sentrum.

2017 har vært våtere enn normalt i Bergen, men folk flest bor heldigvis ikke på Gullfjellet, der nedbøren nærmer seg 4000 millimeter.