Ishockeykeeperen som ble filmstjerne

Jan Tore Kristoffersen og Thea Sofie Rusten spiser is utenfor Vågen Fetevare i filmen «Bare skyer beveger stjernene». Scenen ble spilt inn i Bergen i august 1997.

For 20 år siden, i august 1997, hadde Landåsposten en helsides sak med tittelen «Ishockeykeeper kan bli filmstjerne». 12 år gamle Jan Tore Kristoffersen hadde fått en hovedrolle i «Bare skyer beveger stjernene». Tre år senere spilte han inn film i Canada med blant andre Liz Hurley og Sean Penn på rollelisten. Så ble det stille om han i mange år inntil han i 2010 satset på standup.

– Glitrende øyne og vinnende smil, joda, denne gutten har absolutt utstråling, skrev Landåspostens medarbeider om 12 år gamle Jan Tore Kristoffersen. Blant flere hundre talentfulle lykkejegere fra Trondheim, Bergen og Oslo var han valgt ut til å spille hovedrollen i bergenske Torun Lians debut som filmregissør.

Blir venn med sørgende storesøster

Filmen, «Bare skyer beveger stjernene», var basert på hennes bok med samme navn. Den handler om 11 år gamle Maria, spilt av Thea Sofie Rusten, som har en lillebror som dør av kreft. På en måte mister hun også moren, for hun sørger sånn. Maria blir sendt til besteforeldrene i Bergen. Her kommer Jacob, spilt av Jan Tore Kristoffersen, inn i bildet. Jacob spiser mye snop, han er full av spillopper og gjør alt for å muntre opp Maria. Sammen med Jakob funderer hun over viktige spørsmål om meningen med liv og død. Ved hjelp av ham finner hun tilbake til moren og livet.

Jan Tore Kristoffersen og Thea Sofie Rusten spilte hovedrollene i filmen «Bare skyer beveger stjernene».

Keeper på Bergen Ishockeyklubbs lilleputtlag

Den første tiden etter at Jan Tore hadde fått rollen valgte foreldrene å skjerme gutten. – For en liten gutt er det mye å fordøye, så pressen fikk ikke slippe til, sa Jan Tores mor, Torill Kristoffersen, til Landåsposten.

Allerede som fireåring begynte Jan Tore å spille ishockey i Bergenshallen. Da han fikk filmrollen, måtte han ta en pause som keeper på Bergen Ishockeyklubbs lilleputtlag. – Jeg savner vennene mine i BIK, for det er kjempegøy å spille med dem. Nå får de klare seg uten meg en stund, sa Jan Tore til Landåsposten. Sportsinteressen lå nok i blodet, for storebroren spilte også ishockey da familien bodde på Sletten.

Mor ble med til Oslo

Ti dager i august 1997 ble «Bare skyer beveger stjernene» spilt inn i Bergen. Resten av innspillingen ble foretatt i Oslo, så Jan Tore måtte være borte fra skolen en tid. Moren ble imidlertid med. Både Jan tore og foreldrene syntes det var helt topp med filminnspillingen.

– Men viktigst for oss er at vi kan forbli en helt vanlig familie. Jovisst er det viktig å backe han opp, men like sentralt er det at han beholder bakkekontakten, sa Torill Kristoffersen til Landåsposten.

Spennende og original

Det var Kjersti Kambestad, castingansvarlig i Bergen, som oppdaget Jan Tore. – Jeg så umiddelbart at han ville passe til rollen. Han var spennende og original, og så fortalte han en veldig stygg vits. Han fremførte også en kjempetidig sang av Bare Egil Band, «Arne», og scoret mange poeng med humoren sin. Jan Tore er en gutt som tar det meste på strak arm, sa Kjersti Kambestad.

Produksjonsleder Arve Sigenskau var godt fornøyd med Jan Tore. – Han er en åpen og grei gutt.

For pengene han fikk for innspillingen skulle Jan Tore Kjøpe seg en 8-fots båt med 9,9 hestekrefters motor og en PC. – Men kanskje skal jeg spare litt?

Skuespillerne han digget mest var Will Smith, Eddie Murphy, Bruce Willis og damene i «Pacific Blue» og «Venner for livet». – Og han der i «Alene hjemme»-filmene er god. Det hadde vært kult å bli like berømt som ham, sa Jan Tore Kristoffersen for 20 år siden.

Vant mange priser

«Bare skyer beveger stjernene» hadde premiere i Norge 24. august 1998 og fikk meget gode kritikker. Filmen vant en Amanda for beste norske film og ble nominert tre andre kategorier. Jan Tore Kristoffersen ble nominert i kategorien «Beste mannlige skuespiller».

I 1999 vant filmen en Crystal Bear ved Filmfestivalen i Berlin. I tillegg til dette vant den 9 andre priser på forskjellige filmfestivaler rundt om i verden, blant annet hovedprisen ved Den nordiske filmfestivalen.

Liz Hurley i en scene i The Weight of Water (2000), der Jan Tore Kristoffersen spilte rollen som unge Evan.

Spilte i film med Liz Hurley og Sean Penn

I årene som fulgte fikk Jan Tore Kristoffersen flere filmroller, i The Weight of Water (2000), der han som 14-åring spilte unge Evan med superstjerner som Liz Hurley og Sean Penn på rollelisten, og kortfilmen Stopp (2001), der han spilte sønnen til Jørgen Langhelle.

I mange år var det stille rundt Jan Tore Kristoffersen. Han studerte på Bergen Arkitektskole vekke fra rampelyset. I 2010 fikk han imidlertid sansen for standup under en klubbkveld for Standup Bergen.  Samme år vant han prisen for «Beste Nykommer» under Den Store Norske Humorfestival i Stavanger. Siden er det blitt en rekke oppdrag på scener rundt om i landet. Vi har også sett han på TV. Nå kan han blant annet oppleves på Latter i Oslo og på Rick’s, som har klubbkvelder torsdag og fredag.

Grenseløs humor

– Dønn ærlig og med null sensur kjører han på med grenseløs humor som man ikke skulle trodd at folk lo av. Men det gjør de! Absurd og grenseløs legger han ut om sitt liv på bunnen. Tragisk og herlig spinner han sammen virkelighet med sine rare tanker og resultatet er galskap på sitt gøyeste, skriver Rick’s om Jan Tore Kristoffersen, som er blitt 32 år og bor i Møllendalsveien.