Tomine Mikkeline Eide i Kristin Lavransdatter-musikal på DNS

Tomine Mikkeline Eide spiller musikal på DNS fra 10. februar til 16. mai. Foto Studio 1 fotografene, www.studio1fotografene.no/

Tomine Mikkeline Eide (20 år 11. desember) fra Minde er blant skuespillerne når Kristin Lavransdatters fascinerende liv på 1300-tallet blir presentert på scenen som musikal. Fra 10. februar til 16. mai spilles stykket på Den Nationale Scene. I spissen for et stort ensemble av skuespillere, sangere, musikere og dansere står Herborg Kråkevik som Kristin. Prøvene til stykket har nettopp startet.

Tomine har hatt en travel høst med en rekke private og offentlige opptredener. 4. november var hun sopransolist på Faurés Requiem i Landås kirke, og 17. desember synger hun på julekonserten i Korskirken (gratis inngang).Lørdag 2. desember deltok Tomine på Holbergmatiné på Store Scene på DNS, 333 år etter Ludvig Holbergs antatte fødselsdag, med blant andre Julian Berntzen, som har komponert musikken til «Kristin Lavransdatter».

Sopranen fra Minde har fått utrettet mye, og høstet stor anerikjennelse, i sitt unge liv. Når hun står på DNS-scenen i februar, er det ti år siden hun hadde sin første rolle i teaterbygget på Engen, som lille Cosette i musikalen Les Miserables.

Ti år med sang

Tomine har vokst opp i en musikalsk familie. Fem år gammel begynte hun å ta cellotimer. Da hun var ti, begynte hun i tillegg å ta sangtimer. Året etter ble hun tatt opp i Bergen Kulturskole sitt Talentprogram i klassisk sang. To ganger har Tomine fått 1. pris i Ungdommens Musikkmesterskap på Musikkhøgskolen i Oslo, sist gang med 25 av 25 mulige poeng.

Tomine har blitt tildelt en rekke prestisjetunge stipender, blant andre Bergens kommunes Talentpris, Bergen Filharmoniske Orkester og Sparebank Vest sitt talentstipend, Drømmestipendet fra Norsk Kulturskoleråd og Norsk Tipping samt Sparebank 1 SR-bank sitt G9alt stipend.

Tomine Mikkeline Eide sang under åpningen av sykkel-VM i september. Her er hun sammen med ordføreren i Bergen, Marte Mjøs Persen. Foto privat.

Tomine gjør en rekke konserter og sangoppdrag rundt omkring i Norge og har blant annet hatt sin egen ballkongkonsert i Den Norske Opera i Oslo, sunget på AD Astra sin konsert «Unge Talenter» i Drøbak Kirke, hatt egne konserter i Geilo Kulturkirke, på USF Verftet, Credokirken, på Litteraturhuset under Kulturnatt i Bergen, på Den Nationale Scene under konseptet «Lørdagscafe» samt i en rekke kirker.

Tomine Mikkeline Eide kan se tilbake på en imponerende karriere. Foto: Stian Rønningen – www.srfoto.net

Sang Aung San Suu Kyi sin favoritthymne

Tomine har vært solist i Grieghallen ved en rekke anledninger, og har også deltatt under Festspillene i Bergen. Hun har sunget for en rekke fredsprisvinnere opp gjennom årene. I 2012 sang Tomine for 20 000 tilhørere på folkefesten for Aung San Suu Kyi på Torgallmenningen. Hun ble spurt om å synge Aung San Suu Kyi sin favoritt hymne «Lead Kindly Light» ,som også var Gandhi sin favoritt. Med dens nydelige tekst og vakre melodi har den siden vært en av Tomine sine favoritter fra hennes repertoar.

Hun spilte rollen som «Unge Nina Grieg» i forestillingen om Nina Grieg som ble spilt i villaen på Troldhaugen i 2013. Under åpningen av Sykkel-VM i høst sang hun foran ca. 10.000 publikummere på Torgallmenningen.

I 2013 kom hun med sitt klassiske debutalbum, gitt ut på Universal Music, produsert av dyktige HP Gundersen og sunget inn i Rainbow Lydstudio da hun var bare 13 år gammel. Platen fikk gode terningkast i flere aviser.

Tomine Mikkeline Eide i rollen som dronning Isabella i Stig Amdams Dyveke på DNS høsten 2013. Foto Thor Brødreskift.

Teater og film

Tomine har hatt flere roller ved Den Nationale Scene. I 2008 spilte hun lille Cosette i musikalen Les Miserables. Hun har også hatt roller i Svartediket, Et bedre sted, Blackbird, Dyveke og vandreforestillingen Ibsen på Engen. I fjor medvirket hun i MusikalDIGG, med høydepunkter fra den norske musikkteater-historien.

Tomine har også medvirket i La Bohème og hatt roller i flere filmer. I 2012/13 spilte hun inn sin første spillefilm, som rollefiguren «Astrid» i den prisbelønte kanadiske spillefilmen «Violent» produsert av The Amazing Factory og We Are The City. Filmen hadde premiere på Karlovy Vary Filmfestival i Tsjekkia i 2014. ”Violent” har levd sitt eget liv og blitt vist under flere prestisjetunge festivaler. «Violent» har vunnet 19 priser, fått ytterlige 7 nominasjoner og er på listen over ”Canada’s Top Ten Films”.