Fottur i finstasen på Løvstakken for 100 år siden

Mest sannsynlig brødrene Harald (født 1883) og Herman (født 1887) Knoop sammen med Hermans fremtidige kone, Ellen Caroline Sontum (født 1897). Knoops samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Takket være Knoops samling ved Universitetsbiblioteket i Bergen er det mulig å oppleve Bergen sett fra Løvstakken slik byen så ut omkring 1915. Samlingen består av negativer fra familien Knoop i Bergen. På nettet ligger nærmere 300 bilder.

Vi har funnet frem bildene som er kalt fottur på Løvstakken.  Fotografering har nok vært viktig enn fotturen, for påkledningen bærer mer preg av man har kledd seg for et besøk hos fotografen enn for å bestige Løvstakken. På flere av bildene ser vi både stativ og fotoapparat, så det må ha vært med flere apparater på turen. Et av bildene er tatt ved den kjente «JESUS LEVER»-steinen.

Vet ikke hvem som har fotografert

Universitetsbiblioteket har ingen opplysninger om hvem som har fotografert bildene i den spennende samlingen. Det kan være Daniel G. Knoop selv eller en av hans sønner. På bildene vi gejngir har Universitetsbiblioteket påført tidsrommet 1890-1910. Hvis vi antar at bildene er tatt i 1915, var Daniel G. Knoop da 63 år og Helene G. Knoop 60 år.

Mest sannsynlig Helene G. Knoop med Marineholmen i bakgrunnen. Knoops samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Mest sannsynlig Helene G. Knoop med den nye bydelen Møhlenpris i bakgrunnen. Knoops samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

 

 

 

Dette bildet er tatt ved steinen som kalles «Jesus lever»-steinen, et stykke ovenfor Løvstakkveien, ved «hovedveien» opp mot Løvstakken. Knoops samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Her er de samme personene som på «Jesus lever»-steinenen på vei opp mot Løvstakken, med Damsgårdssundet og byen i bakgrunnen. Knoops samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Glimt fra en velstående families liv omkring 1900

Samlingen ble innkjøpt omkring 2005 og inneholder familiebilder, interiører og en del eksteriørbilder fra Bergen og omegn. Særlig interiørbildene gir verdifulle glimt fra en relativt velstående families liv i Bergen i tiden rundt 1900. Datering er gjort på grunnlag av enkeltemotiv, og med utgangspunkt i at den ofte fotograferte eldre mannen og hans frue antas å være ekteparet Knoop: Daniel G. Knoop (1852-1917), eier av D. G. Knoops Tobaksfabrikk og Helene Knoop (1855-1940).

Daniel G. Knoop var født i Bremen i Tyskland. Folketellingen i 1900 forteller at familien bodde i Fosswinckelsgade. Husholdningen bestod av Daniel G. Knoop, hustru Helene, født i Amerika, sønnene Harald (født 1883) og Herman (født 1887), begge i Bergen, kokkepige Andrina Tepstad fra Hammer (Hamre) og stuepige Johanne Andersen, født i Tyskland. Folketellingen i 1910 forteller at familien flytter til Hop.

Daniel G. Knoop til høyre sammen med to staute soldater. De kan være sønnene Harald og Herman, som var henholdsvis 32 og 28 år i 1915. Knoops samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Dette bildet er tatt samme sted som ovenstående. Det viser mest sannsynlig brødrene Harald (født 1883) og Herman Waldemar Knoop (1887-1961) og Hermans fremtidige kone, Ellen Caroline Sontum (født 1897 i Kristiania, død 1962). De fikk to barn i Oslo, Vera Helene (født 1919) og Gerhard Herman (1920-2009), som blant annet var rektor ved Statens Teaterskole, daglig leder av Rogaland Teater og teatersjef i Radioteatret. Knoops samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Mannen med barten er mest sannsynlig Daniel G. Knoop, men damen kan være hans fremtidige svigerdatter  Ellen Caroline Sontum. I forgrunnen ser vi markene ved Uren med grensegjerde, i bakgrunnen Møhlenpris. Knoops samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.