Nå åpenbares eventyrslottet Lea Hall

Leaparken barnehage i ferd med å åpenbare seg i fornyet drakt. Til høsten åpner Leaparken barnehage i bygget.

Det er ennå et halvt år før Leaparken barnehage åpner, men i disse dager kan man på toppen av Finnbergåsen skue Erik Grant Leas fantastiske eventyrslott Lea Hall slik det så ut da penger til inn- og utvendig vedlikehold ikke var mangelvare.

Lea Hall har adresse Jacob Aalls vei 26 og ligger i en stor park som også skal rehabiliteres i år. Asplan Viak er arkitekt for barnehageprosjektet, som har en kostnad på 34 mill. kr. Barnehagen får 54 plasser.

Villa Solhaug i 96 år

Lea Hall ble opprinnelig bygget i 1899 som bolig for Gert Meyer Brun, som ga huset navnet Villa Solhaug. Bygningen ble senere overtatt av Erik Grant Lea, som for hundre år siden var blant Norges rikeste. Da Grant Lea overtok eiendommen, fikk den navnet Lea Hall. Eiendommen har vært i kommunens eie siden 1922. Eiendommen fikk da tilbake sitt opprinnelige navn, Villa Solhaug, skolen fikk navnet Solhaug skole og eiendommen Solhaug park. Hovedhuset har vært benyttet til ulike undervisningsformål frem til avvikling i 1999. Fra 2004 har bygget vært utleid.

På toppen av tårnet troner værhanen med initialene E.G.L., Erik Grant Lea.

Viktig å bevare detaljer

Lea Hall har antikvarisk verdi, og Bergen kommune ved Etat for utbygging har i hele prosessen med ombygging til barnehage hatt til hensikt å ivareta bygget i så henseende. For å kunne jobbe uhindret med hensyn til været ble det i april 2017 montert «tak over tak». Under teltet har man bygget huset opp igjen. Tak og arker er byttet ut. De nye takbjelkene har de samme detaljer som de opprinnelige. Det flotte glasstaket i huset er montert slik det var. Glasstaket vil gi rikelig med dagslys til hovedrommet i huset. Nå er plastteltet over bygget fjernet og stillasene fjernes. Fortsatt gjenstår mye arbeid, men på avstand kan skueslystne allerede nå ta huset ui øyesyn. Leaparkenb barnehage blir uten tvil en av byens flotteste og med en fantastisk historie i veggene.

Leaparken barnehage skal holde til i  Lea Hall, bygget som Villa Solhaug i 1899, samt gymsal med tilbygg. Illustrasjon: Asplan Viak.