Snart er trappestien Oppstemten klar helt opp til Ulriken

Lette løft for helikopteret. Sherpaene sørger for at steinene ble lagt på ønsket sted. Foto: Øivind Øvrebotten.

På én dag sist uke foretok et helikopter fra Airlift 187 løft med stein til trappestien Oppstemten på Ulriken. Når sherpaene får lagt steinene på plass, er prosjektet på det nærmeste fullført.

Sherpaene har funnet mange steiner i nærheten av traseen, men fremdriften har vært avhengig av å få plassert større steiner på de rette plasser på veien oppover mot Ulriksmasten. I Bergen Skog- og Træplantningsselskap er man imponert over innsatsen som ble gjort i forbindelse med helikoptertransporten. Både dugnadsgjengen på Ulriken, de ansatte, styreleder og ikke minst sherpaene gjorde en kjempejobb.

De hadde på forhånd laget til hiv med flotte steiner, og løp høyt og lavt for å feste disse til helikopteret. Det ble fløyet 187 løft. Pilotene fra Airlift må også berømmes for sin presisjon.
Oppstemten er stengt forbi anleggsområdet på hverdager, men er tilgjengelig i helgene.

Helikopteret tok 187 turer og sparte sherpaene for mange tunge løft og lange bæreturer. Foto Øivind Øvrebotten.

Nå nærmer man seg masten med Oppstemten. Foto Øivind Øvrebotten.

Steinene blir festet til tauet som henger ned fra helikopteret. Foto Øivind Øvrebotten.

Imponerende byggverk

Byggverket er så imponerende at alle som har vært involvert i prosjektet har grunn til å være stolt. Nå gjenstår det bare litt igjen før hele prosjektet er fullført.

Tirsdag 18. september klokken 18 blir det offisiell åpning av trappestien Oppstemten fra Storesteinen i Skiveien og opp Ulriken nedenfor masten. Oppstemten bygges i anledning Bergen Skog- og Træplantningsselskap sitt 150-års jubileum i 2018 og skal overrekkes som gave til bergenserne.

Bygges for en halv million brukere årlig

Trappestien får om lag 1500 trinn og dimensjoneres for en halv million brukere årlig, ca. 50.000 flere enn Stoltzekleiven. Trappestien bygges av snekkermester og fjellbonde Geirr Vetti og hans nepalesiske sherpaer. De har lang erfaring med tilsvarende prosjekter.

Stien blir ca. 750 meter lang, med en høydeforskjell på 290 meter. Midlere stigning er 22 grader. Arbeidet er blitt utført i løpet av tre sommersesonger. Arbeidet startet i juni 2016. Nå nærmer altså prosjektet seg slutten. Håpet nå er at man også får ordnet med det dårlige partiet nedenfor Trappestien.

 

 

 

 

Sherpaene har gjort en imponerende jobb med Oppstemten. Klipp fra filmen om trappestien.

På godværsdager er det stor trafikk på Oppstemten. Klipp fra filmen om trappestien.