Hvem var «A. J. Andersen» fra Krohnviken?

«A. J. Andersen, Kronviken – Bergen» er tittelen på dette bildet som Atelier KK tok for A. J. Andersen mellom 1914 og 1917. Er det noen som kjenner hekken i bakgrunnen. Nyere KK-samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

«A. J. Andersen, Kronviken – Bergen» er tittelen på dette bildet som Atelier KK tok for A. J. Andersen mellom 1914 og 1917. Det fins tre nokså like bilder i Universitetsbiblioteket i Bergen sin Nyere KK-samling.

På husveggen står et skilt med tittelen «A. J. Andersen». Ifølge Digitalarkivets folketellinger for Årstad i 1900 og 1910 bodde det i 1900 én A. Andersen, maskinarbeider Adolf Andersen, født 1875, i Krohnviken. I 1910 bodde det en bakermester Jakob Andersen, født 1865, i Krohnviken. Han ville da bildet ble tatt være ca. 50 år. Området på sørsiden av Solheimsviken og et stykke opp på land har i lang tid hatt navnet Krohnviken, skrevet både med og uten h. Grunnkretsen Krohnviken omfatter i dag deler av Lien, Nordre Skogveien, Skoglien og deler av Solheimslien. Like etter århundreskiftet lå det meste av bebyggelsen i Damsgårdsveien

Dert flagges i Krohnviken, men hvor lå huset og hvilket anledning fikk Atelier KK til å ta bilder for A. J. Andersen mellom 1914 og 1917? På dette bildet har sønn og svigerdatter (?) plassert seg sammen med den som trolig er far i huset, men mor ikke er med. Nyere KK-samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

«A. J. Andersen, Kronviken – Bergen» er tittelen på dette bildet som Atelier KK tok for A. J. Andersen mellom 1914 og 1917. Er det noen som kjenner hekken i bakgrunnen. Nyere KK-samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

I bakgrunnen på bildet øverst ser vi en pipe med en rund hatt, men heller ikke det løser umiddelbart gåten. På bildet over ser vi en hekk i bakgrunnen. Kanskje den kan gi lokalkjente et tips? Vakre detaljer på huset og personenes klær tyder på at de hører til samfunnets bedrestilte. Senior og hans kone ved trappen og sønn med kone eller  forlovede ved hushjørnet.

Å bestille fotograf hjem til seg var ikke noe hvem som helst gjorde for hundre år siden, men ved store anledninger kostet man gjerne på seg en slik «luksus».  Mest sannsynlig var det en stor dag som ble feiret siden flagget er oppe.

Vi har ikke klart med sikkerhet å oppspore A. J. Andersen, heller ikke det aktuelle huset. Men kanskje noen lesere klarer å finne frem til hvem personene på bildet er og hvor de er fotografert?

Dette utsnittet over Kronviken-området er fra et kart fra 1907. Det aktuelle huset på bildet, med det store nabohuset til venstre, burde derfor kunne finnes igjen så fremt ikke huset er bygget senere.