Nå får fjerdeklassinger på Kronstad skole leke med maten

Elevene som skal begynne i fjerde klasse på Kronstad skole i høst får gjennom et gratis etterskoletilbud mulighet til å smake seg frem til gode, næringsrike og bærekraftige retter.

Elevene som skal begynne i fjerde klasse på Kronstad skole i høst har en ekstra grunn til å glede seg til skolestart. Kronstad er nemlig en av syv utvalgte barneskoler i Bergen som tilbyr Smaksverkstedet i år. Gjennom et gratis etterskoletilbud får elevene mulighet til å smake seg frem til gode, næringsrike og bærekraftige retter – og på menyen står blant annet matpakkeverksted, smoothiebowl og epleforskning. Kursene fokuserer på praktisk og enkel matlaging, improvisasjon, nysgjerrighet og det sosiale måltidet.

– Målet vårt er å inspirere barn og unge til et sunt og bærekraftig kosthold og gode matvaner, og å spre matkompetanse og matglede. De som har vært med oss på Smaksverkstedet før, sier blant annet at de tør å smake på litt flere matvarer, og blir litt tryggere på å lage mat på egenhånd – og dessuten forteller de at de trives skikkelig godt, skriver Smaksverkstedet på nettsidene sine.

Ettersom Smaksverkstedet har fått midler fra årets skolebudsjett i Bergen Kommune, avholder de gratis kurs på syv forskjellige barneskoler i høst – deriblant Kronstad. Kurset på Kronstad vil foregå onsdager etter skoletid, og strekker seg over seks uker. Alle 4.-klassingene på skolen har muligheten til å melde seg på innen 28. august.

Folkelig helse
Smaksverkstedet er et av prosjektene til den bergenske sosiale entreprenøren Folkelig, som holder til på Impact Hub på Bryggen. Folkelig jobber med å utvikle kunnskapsbaserte verktøy for lokalt folkehelsearbeid, som skal bidra til å redusere sosiale ulikheter i helse.

– Med folkehelse som utgangspunkt jobber vi helsefremmende og forebyggende, med alt fra kosthold, fysisk aktivitet, sosiale møteplasser, bærekraft, byutvikling og livsmestring. Uansett fokus er det viktig at det vi setter til verks er lavterskel, inkluderende og tilgjengelig for alle. Det skal være folkelig å ta vare på helsa! skriver de på nettsidene sine.

I tillegg til Smaksverkstedet driver Folkelig også prosjektene Gategym og Matjungelen. Matjungelen var et pilotprosjekt i fjor høst, hvor SFO-barn fikk lære mer om matens betydning for både helse og miljø. Gategym er et lavterskeltilbud for de som vil trene utendørs i eget nærmiljø, og det ble startet i 2014 i samarbeid med Bærekraftige Liv på Nordnes. Gategym er nå en frivillig organisasjon med nabolagstreninger på ulike steder i og rundt Bergen – og har som mål å gjøre det enklere å bruke byrommet og nærmiljøet til fysisk aktivitet, sammen med andre.

Lenker: