Baker Brun med bakestudio på Sletten Senter

Baker Brun har åpnet bakestudio på Sletten Senter der man kan se bakeren i arbeid.

Baker Brun har åpnet bakestudio på Sletten Senter. Bakeriet har lenge ønsket et Baker Brun bakeriutsalg i bydelen. Utsalget er bedriftens 13. i Bergen. Foruten ferske brød og bakervarer fra Baker Brun blir det bakt boller og brød i utsalget. Baker Brun kaller bakeriutsalgene for bakestudio fordi man i hvert utsalg har en dedikert baker som baker produkter på stedet for å få frem de ferskeste bakervarene til kundene.

Bakebok med oppskrifter

Baker Brun feirer 125 års jubileum i år, og i den forbindelse har bedriften utarbeidet en bakebok hvor man deler de beste oppskriftene sine, riktignok tilpasset slik at de kan bakes hjemme på kjøkkenet.  Boken selges i utsalgene og er blitt en populær gave. To av produktene som presenteres er skillingsbolle og Hvit dame.

Skilllingsbollen
Skillingsbollen er Baker Brun sin signaturbolle, med ekte smør og mye kanel og sukker i svingene. I 2012 ble den kåret som den beste skillingsbollen i Bergen.  Angivelig skal bollen ha kommet hit med hanseatene, som drev med handel i Bergen fra 1350 til midten av 1700-tallet.

Nå selges bollene i hele landet, men det er kun i Bergen vi kaller dem skillingsboller. Det har en veldig enkel forklaring, nemlig prisen. En skillingsbolle kostet en skilling, som tilsvarte ca. tre øre.

Så populær har skillingsbollen blitt at den har fått en søndag oppkalt etter seg, Skillingsbollens dag.  Da valfarter bergenserne til Gamle Bergen Museum for å hedre, prise og spise Baker Bruns skillingsboller.

Hvit Dame
Historien om den «Hvite Dame» er også et bergensfenomen. Den ultimate festkaken, laget på makronbunn, fylt med rørte bær og pakket inn i den fineste marsipan er en klassiker. Det er kun i Bergen vi kaller denne godbiten Hvit Dame. Navnevalget er basert på keiser Wilhelm, som ofte la turen til Vestlandet og ble, som seg hør og bør når øvrigheten kom på besøk, servert det beste vi kunne by på.

Hjemme på slottet hadde keiserfamilien et husspøkelse som ble kalt for den Hvite Dame. Spøkelset viste seg i tide og utide, og keiseren begynte så smått å bli lei plageånden som nærmest var blitt et dagligdags fenomen.

Da han på en av sine mange turer til Vestlandet ble servert marsipankake den 11. dagen på rad, uttalte han: – Ah! Noch einmal – en hvit dame!

Selv for en søtsugen keiser kunne det bli for mye av det gode. Det kan vi være enige i – dette er ikke hverdagskost. Vi sparer alltid den Hvite Dame til de helt spesielle anledningene.