På fotojobb for Tiedemanns Tobaksfabrik

Dette bildet tok Atelier KK for Tiedemanns Tobaksfabrik 4. januar 1957. Julepynten henger fortsatt i butikkvinduene. Foto Atelier KK, Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket i Bergen.

En del bilder som fotograf Atelier KK tok for Tiedemanns Tobaksfabrik er blant de siste som er lagt ut på MARCUS, Spesialsamlingene til Universitetsbiblioteket i Bergen sin portal til digitaliserte manuskript, fotografi, diplomer m.m. Samlingen av bilder fra Atelier KK omfatter over 10.000 bilder. Mange av bildene er reklame- og reportasjeoppdrag. Eldste bilde er fra 17. mai-feiringen i Bergen 1921, nyeste fra aviskiosken på Kleppestø kai 3. november 1971. Bildene er altså tatt over en periode på 50 år og viser et Bergen som dels er totalt forandret, mens mye er som i dag. Husene på bildene vi gjengir fra Danmarksplass, Årstadvollen og sentrum er lite endret, men butikkene er historie.

Dette bildet fra Danmarksplass tok Atelier KK for Tiedemanns Tobaksfabrik 4. januar 1957. Foto Atelier KK, Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Bildene som nå er lagt ut er tatt ved flere anledninger. To av bildene er fra Danmarksplass. De er tatt 4. januar 1957. Gatene er tørre og fri for snø, men en vanndamm forteller at det har regnet.  Folkevogner og østeuropeiske biler dominerer. Fotografen har fått med seg nord- og vestsiden av de sørligste byggene som ble oppført etter Ole Landmarks tegninger. På taket på kiosken står det store reklamemontere for Blue Master og Hobby. I bakgrunnen på det ene bildet ser vi vindusutstillingene til Kronstad Fargehandel og F. S. Marum, som var en velkjent elektrisk forretning.

Doktor B. A. Walle hadde kontor i andre etasje over Baunen, som holdt stand på Danmarksplass i mange år til butikken flyttet ut av bydelen. De to barna i forgrunnen vil være nærmere 70 år i dag.

Dette bildet utenfor Statsarkivet på Årstadvollen tok Atelier KK for Tiedemanns Tobaksfabrik 10. november 1953. Foto Atelier KK, Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket i Bergen.

På bildet tatt utenfor Statsarkivet på Årstadvollen er tobakkskiltet for Blue Master eller Hvit Master plassert oppå Bergens Sporveis venteskur for linje 2 til Torget/Engen. De velkjente lysegule venteskurene i tre og glass med takrenne og nedløpsrør preget bybildet i mange år.

Bilde fra Markeveien, med O. O. Graal AS sjokolade- og tobakksforretning som fotoobjektet.  Atelier KK for Tiedemanns Tobaksfabrik på 1950-tallet. Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Vindusutstilling fylt med tobakksreklame

Bildet fra Markeveien viser et lysreklameskilt for Gold Flake på veggen. AS O. O. Gaahl drev en av Bergens mange småbutikker som solgte tobakk, lesestoff og søtsaker og var kommisjonær for Norsk Tipping. Reklame for tobakk og sigaretter dominerer vindusutstillingen. Damen på bildet hadde nok ikke tatt fingeren i munnen hadde hun visst at hun skulle komme på reklamefoto for landets ledende tobakksprodusent. Nabobutikkene var Næss Reiseutstyr, Barber Ragad og Bergen Dampvaskeri.

Dette bildet av en reklamebil på Festplassen tok Atelier KK for Tiedemanns Tobaksfabrik 3. januar 1955. Sats på Blue Master i det lange løp… Foto Atelier KK, Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket i Bergen.