Lauritz Bekker Larsen fotograferte familie, byliv, ferier og turer i fjellet

Kapproing på Store Lungegårdsvann 17. mai 1893. Dette er trolig det eldste bildet i samlingen. Lauritz var da 16 år gammel. Lauritz Bekker Larsens samling, Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Lauritz Bekker Larsen (1877-1964) tenkte nok ikke at hele verden skulle få muligheter til å se familie-, ferie- og turbildene han tok i en 30-årsperiode fra 1891.  Billedsamlingen på Universitetsbiblioteket i Bergen omfatter om lag 500 av amatørfotografen Bekker Larsens bilder.

Lauritz Bekker Larsens originale glassnegativer og fotoalbum kom til Billedsamlingen som en del av Gustav Brosings samling i 1967, mens Bekker Larsens dagbøker finnes i privat eie.

Spasertur i Kalvedalsveien mellom 1900 og 1910. Lauritz Bekker Larsens samling, Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Louise Larsen med døtre ved Danckert Krohns Stiftelse 1897. Lauritz Bekker Larsens samling, Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

17. mai på Engen mellom 1890 og 1910. Lauritz Bekker Larsens samling, Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Bekker Larsens bilder er samlet i fire album. Albumutvalget viser hvordan redigering, valg og vraking som kontinuerlig prosess har skapt et endelig totalbilde. Gjennom denne seleksjonsprosessen presenterer albumene den omsorgsfulle familiereporteren, den ivrige friluftselskeren og den interesserte byborgeren. Alle familiebildene er blitt med i albumene, mens feriebildene, som det er flest av, representerer et kresnere utvalg. Ferie- og bybildene har grundige kommentarer, leser vi i boken «Bilderøyndom, røyndomsbilde: fotografi som kulturelle tidsuttrykk» av Oddlaug Reiakvam. Mange av Bekker Larsens bilder er med i boken.

Ungkar og kontorsjef

Lauritz Bekker Larsen var ungkar, arbeidet som kontorsjef i Bergen og reiste mye rundt i Norge og på Vestlandet. Mange av bildene viser Bekker Larsens foreldre og to søstre og deres familier. Lauritz er selv med på en del av familiebildene. Det kan ha vært brukt selvutløser, eller et annet av familiemedlemmene har tatt bildet.

Far og sønn på Blåmannsveien 1898. Lauritz Bekker Larsens samling, Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Oversikt over Solheimsviken og Store Lungegårdsvann mellom 1905 og 1915. Lauritz Bekker Larsens samling, Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Henrik og Lauritz Bekker Larsen (sittende) i 1897. Henrik var da 22 år og Lauritz 20 år. Lauritz Bekker Larsens samling, Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Vokste opp i Strandgaten, flyttet til Årstad

Ved folketellingen i 1891 bodde 14 år gamle Lauritz Johan Bekker i Strandgaten sammen med sine foreldre, hattemakermester Mathias Larsen og hustru Louise Ulrikke Larsen, og de fem søsknene Franziska Ulrikke, Henrik Mathias, Friederich Wilhelm, Kristofa Marie og Johanne Louise. Samtlige barn hadde Bekker som mellomnavn.

Ifølge folketellingen i 1922 bodde Lauritz (45), som da var kontorist, sammen med søstrene Franziska (51), hjemmeværende, og Kristofa (42), kontordame, i Jonsvollsgaten.  Lauritz Bekker Larsen, «forhenværende kontorsjef»,  døde 23. mai 1964 , 86 år gammel. Siste bosted var Årstadgeilen 14.

Vi har gått igjennom Bekker Larsens billedsamling og plukket ut noen bilder fra i første rekke Bergen sentrum og Årstad-området.

Fjelltur i Våkendalen med Ulriken i bakgrunnen. Lauritz Bekker Larsens samling, Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Rekruttskolen Gravdal 1900-1901. Det er mange bilder fra rekruttskolen. Mest sannsynlig har Lauritz tatt bildene mens han var i militæret. Lauritz Bekker Larsens samling, Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Lauritz Bekker Larsen ved hytten Norig i Tarlebødalen. Lauritz Bekker Larsens samling, Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Far i familien, hattemakermester Mathias Larsen, i Strømmeveien 1905. Lauritz Bekker Larsens samling, Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Fjelltur i Våkendalen med Ulriken i bakgrunnen. Lauritz Bekker Larsens samling, Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Birkelundsbakken ved tjernet 1903. Lauritz Bekker Larsens samling, Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen.