Snart skal doktor Wikene dø brått, bare 35 år gammel

Lien 26, 28 og 30 på begynnelsen av 1930-tallet. Mannen i bilen er lege Norvald Kjartan Wikene, som døde brått 18. mars 1933. Foto Olai Schumann Olsen. Schumann Olsens samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Ofte er det detaljer i et bilde som endrer en sak. Hva gjorde den unge legen Norvald Wikene bak rattet i O-37 i nybyggerstrøket i Lien på begynnelsen av 1930-tallet? Var han på sykebesøk eller tenkte han å kjøpe seg leilighet i et av husene som var under oppføring?

I så fall rakk han ikke å flytte inn, for Wikene bodde i Johanne Juells gate 2 på Kronstad da han døde brått allerede 18. mars 1933, bare 35 år gammel. Elleve år etter at han tok sin medisinske embetseksamen tok livet slutt. Da han ble begravet, var flere tusen mennesker samlet på fortauene og på gravplassen. Wikene var en særs avholdt lege.

Takket være historiske bilder og kart finner vi tilbake hvordan områder har forandret seg i årenes løp. Bildet over viser Lien 26, 28 og 30 på begynnelsen av 1930-tallet. Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen overtok i 1975 negativsamlingen til arkitekt og amatørfotograf Olai Schumann Olsen (1884-1975). Bildet fra Lien er et typisk Schumann Olsen-bilde. Han får med seg både bygg under oppføring, travle menn som nok er involvert i byggeprosjektet, og to gutter og en liten jente som følger interessert med. Mannen med den hvite hatten ser ut til å ha med seg byggetegninger. Bilismen var fortsatt i sin barndom, og biler påkalte alltid oppmerksomhet hos de unge.

Lege Norvald Kjartan Wikene hadde en stor privatpraksis. Flere tusen mennesker viste han den siste ære da han ble begravet 23. mars 1933.

Lege på sykebesøk?

En sjekk på Digitalarkivet forteller at bilnummer O-37 tilhørte lege Norvald Wikene. Å drive med byggearbeid var betydelig mer farefullt enn i våre dager. Kanskje han hadde sett til en skadet arbeider?

Norvald Kjartan Wikene ble født på Fedje 29. oktober 1897. Foreldrene Jakob og Odina Wikene drev landhandel. Etter middelskole på Tanks 1910-14 og Bergen Katedralskole 1914-17 studerte han medisin ved Universitetet i Oslo 1917-24. Våren 1924 var han ferdig cand. med. og begynte i sin første jobb som vikarierende distriktslege i Sund, der han var til 1925. Fra 1925 til 1927 var Wikene distriktslege i Lavik i Sogn. Fra 1927 til sin død var han privatpraktiserende lege i Bergen.

– Dugande og vel omtykt lege med stor praksis. Og mange frå heimstaden søkte han, leser vi i Bygdebok for Fedje. Wikene døde brått 18. mars 1933, 35 år gammel. «En mengde mennesker fulgte båren og langs fortågene og på begrsvelsesplassen var forsamlet flere tusen mennesker – et tegn på hvor avholdt avdøde var», skrev Morgenavisen 24. februar 1953.

På utsnittet av dette kartet fra 1910 er det ingen boliger i området mellom Bøhmergaten og Damsgårdsveien.

Utsnitt av kart over Årstad i 1921. Michael Krohns gate og Lien er foreløpig kun prosjektert og prikket inn.

Landlig før den store utbyggingen

Huset på høyre side på oppslagsbildet er Lien 7, som er det eneste huset i gaten som er med på kartet fra 1921. Lenger oppe er det fortsatt landlig på begynnelsen av 1930-tallet. Utbyggingen skjøt imidlertid fart, og i 1939 ble St. Markus kirke tatt i bruk. Kirken har for øvrig to adresser, Lien 45 for sidebygningen og Lotheveien 1 for hovedbygget.

Olai Schumann Olsens bilder er særlig Bergens gamle trehusbebyggelse og smau, men skildret med stemningsfulle innblikk i byens hverdagsliv: transport, handel, og ikke minst barn i lek. De fleste bildene er tatt i 1920- og 1930-årene. Samlingen inneholder 2866 kopier og negativer (glassplater og senere rullfilm) av god teknisk kvalitet.

Slik ser Lien 26, 28 og 30 ut høsten 2018.