Ole Hansen i Slettebakksveien blant Bergens første med selvbetjening

Ole Hansens kolonialforretning i Slettebakksveien 84 var en av Bergens første selvbetjeningsbutikker. Foto Norvin Reklamefoto 1976. Norvins samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Ole Hansen kolonialforretning i Slettebakksveien 84 var blant Bergens første selvbetjeningsbutikker. Firmaet ble etablert i 1940 som fortsettelse av A. Klungtveits forretning. Hansen holdt i mange år til i Inndalsveien 49 a. «Detaljforretning med rikt utvalg i kolonial- og fetevarer. Spesialitet ost og smør» står det i omtalen i boken det Norske Næringsliv – Bergen fylke, som kom ut i 1945.

Informasjon i i boken det Norske Næringsliv – Bergen fylke fra 1945. Siden flyttet butikken til Slettebakksveien.

Ole Hansens kolonialforretning i Slettebakksveien 84 hadde et variert vareutvalg. Foto Norvin Reklamefoto 1976. Norvins samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Ole Hansens kolonialforretning holdt til i Slettebakksveien 84. Foto Norvin Reklamefoto 1976. Norvins samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Siden flyttet butikken til Slettebakksveien og fikk en stor kundekrets i et område i rask vekst. Bildene som Norvin Reklamefoto tok for Hansen i 1954 viser en oversiktlig butikk med en variert vareutvalg. På den nedlagte Fotomuseum-siden forteller Carlo O. C. at han en tid som ungdom på 60-tallet arbeidet der hele uken fra 15 til 17. – 30 kroner uken og 50 øre for hvert ekstra kolli som måtte leveres ut på overtid med sykkel og handlevogn på fredag og lørdager, skrev han i 2011. – Dette var en relativt moderne butikk med kone og svigermor pluss noen ansatte.

Måtte kreve inn penger

Butikken hadde et lite lager i overetasjen og et hovedlager i kjelleren med potetbinge, grønnsaker, brus- og ølkasser. På sin tur i området hadde Carlo med seg vekslepenger til kundene som betalte kontant. Han visste godt hvem som ga en krone i driks og hvem som aldri gjorde det. Den gangen var det vanlig å «krite», handle på kreditt, og unge Carlo hadde den utakknemlige oppgaven å kreve inn penger hos de som ikke betalte i tide. Betaling fikk han sjelden fra disse, for døren ble aldri åpnet når han ringte på.

Reklame fra 1961 for Ole Hansens kolonialforretning.