Årstad-ungdommer deler sine tanker i «Lykkeliv» på DNS

I «Lykkeliv» på DNS deler tretten historiefortellere sine innerste tanker om hvordan det er å være ung. Tre av dem er fra Årstad bydel. Foto Thor Brødreskift.

Etter mange oppfordringer fra publikum settes nå «Lykkeliv» opp igjen på Den Nationale Scene. På scenen står tretten modige historiefortellere som deler sine innerste tanker om hvordan det er å være ung. Tre av dem kommer fra Årstad bydel, Amir Mohammed, Fantahun, Åse H. Pedersen og Egil Furnes.

Vibeke Flesland Havre, som har vært kunstnerisk leder for Bergen Borgerscene siden oppstarten i 2014, er imponert over hvor kloke, modige og reflekterte ungdommen er.
– Det å jobbe med «Lykkeliv» har vært en vitamininnsprøytning, og jeg gleder meg til å sette opp forestillingen igjen, sier hun.

En fin mulighet

– Jeg er utrolig glad for at jeg fikk denne muligheten, forteller Amir Muhammed Fantahun (17) som flyttet fra Etiopia til Landås for syv år siden. Han gleder seg til nypremiere av «Lykkeliv».

– Det var kjempegøy å stå på scenen i fjor, og også prosessen bak scenen har vært lærerik, spennende og ikke minst terapeutisk. Vi forteller historier som vi ellers ikke ville fortalt andre. Jeg ble med på dette fordi jeg ville prøve noe nytt og utfordre meg selv, og jeg er veldig fornøyd og stolt for å nettopp ha gjort det, sier han.

Også Åse Helgeland Pedersen (18) synes prosessen med å lage «Lykkeliv» har vært givende.

– Jeg visste ikke hva jeg gikk til da jeg dro på audition, forteller hun. – Det så kult ut så jeg meldte meg bare på. Det er jeg veldig glad for.

Sammen med tolv andre ungdommer jobbet Åse i fjor sammen med regissør og dramatiker Vibeke Flesland Havre i over fire måneder. Gjennom en rekke samlinger delte de av sine egne erfaringer. Resultatet er en forestilling som gir et reflektert, sårbart og ærlig bilde av det å være ung i dag. På scenen medvirker ungdommene som seg selv og ikke som skuespillere.

Viktige tema

Etter premieren i fjor ble samtlige forestillinger utsolgt. Derfor settes stykket opp igjen fra 2. til 17. november, og i tillegg skal 600 skoleelever se stykket på dagtid fra i dag, 31.oktober.

– Vi tar opp mange viktige tema som blant annet press, diagnoser, seksualitet håp og drømmer, og det er veldig fint at både skoleelever og lærere får se «Lykkeliv», mener Egil Furnes (18).

Han var med å utvikle forestillingen i fjor, men måtte dra utenlands under spilleuken. I år er han endelig med på scenen. – Nå er jeg skrevet inn i manus og får sjansen til å dele fra mitt ståsted. Det blir utrolig spennende, sier han.

Skaper stort engasjement
«Lykkeliv» er Bergen Borgerscenes tredje produksjon. I oppsetningene er «vanlige mennesker» direkte medvirkende i den skapende prosessen og står selv på scenen. Rammene rundt er fastlagt av profesjonelle kunstnere. Målet med borgerscenen er å utforske grensene for hva teater er og kan være. Forestillingene griper enda mer inn i folks virkelighet og har skapt et stort engasjement.