Forfatteren bok boksuksessen om Mette-Marit vokste opp i Idrettsveien

Bjørg Gaselle, slik hun så ut på en plakat for forestillinger på Cirkusrevyen 1946, flankert av to av sine femten bøker om Mette-Marit Tande.

Bøkene om målbevisste Mette-Marit Tande var populær lektyre for norske «ungpiker» på 1950-tallet. Forfatteren kalte seg Bjørg Gaselle, men vokste opp som Bjørg Gjendal i Idrettsveien på Nymark. Foruten forfatter av femten ungpikebøker var hun utdannet ballettdanser og var skuespiller på scene og film. Hun var gift to ganger, først med den kjente filmskaperen Nils R. Müller, fra 1962 til hans død i 1985 med den franske baronen Jean Chantenay. Hun døde like før sin 85-årsdag i mars 2008.

Bjørg Gjendal ble født 9. april 1923. Bjørgs foreldre var postekspeditør Nils Gjendahl, født 1895, og Marit Hansine Johannesen, født 1901. Moren vokste opp i Fredriksbergsgate på Nordnes. De ble viet i Domkirken 3. juni 1922.   Ved folketellingen i 1934 bodde Nils og Marit Hansine (nå bokstavert Gjendal) i Idrettsveien 60 på Nymark. Da var Bjørg 12 år gammel.

Faren kalte henne «min gasell»

Mette-Marit klarer brasene kom i 1952.

Seks år gammel begynte hun å danse ballett. At hun kalte seg Bjørg Gaselle  kom av at faren kalte henne «min gasell» siden hun hadde så lange ben.

Bøkene om Mette-Marit kom på løpende bånd fra 1949. Ett år kom det sågar ut tre bøker. Handlingen i bøkene er for en stor del hentet fra Bjørgs egen barndoms- og ungdomstid, fra hun som tiåring tar sine første ballettrinn.

– Mette-Marit er jo mitt liv det. Det aller meste er selvbiografisk, sa Bjørg Chantenay i et intervju med Aftenposten i 2001. Hun ble intervjuet I forbindelse med at Gyldendal gjenutgav bøkene hennes. Mediene satte dette i forbindelse med forlovelsen mellom Mette-Marit Tjessem Høiby og kronprins Haakon Magnus.

Her kan du lese en del av bøkene om Mette Marit:

Bøker om Mette-Marit Tande på Bergen offentlige Bibliotek:

Den første var altfor lang, fornøyd med de 14 andre

I et intervju med Dagbladet i 2001 sa Bjørg Chantenay at den første boken, «Mette-Marit på ballettskolen», ble altfor lang, men hun var svært fornøyd med de fjorten andre. – Jeg synes de er gode fordi alle er så glade og alt går så fint, sa hun til Dagbladet.

Mette-Marit ballettpike. Litt frekkere i antrekket enn utenpå debutboken.

«Mette-Marit viser nok en viss karakterstyrke, særlig når det gjelder å gå inn for balletten, men så er det ikke så meget motgang hun møter heller når hun først er slått inn på den veien. Boka er skrevet av en ballettdanserinne og gir mange gode glimt fra ballettlivet. Men kunne uten skade vært kuttet ned til det halve», skrev en anmelder.»Mette på ballettskolen» heter en bok som er skrevet for småpiker, av den norske ballettdanserinne Bjørg Gaselle, skrev avisene i oktober 1949.

Selv om alle bøkene var beregnet på «ungpiker» ble Mette-Marit eldre for hver bok. Hun starter som ballettdansende tenåring. Som femtenåring filmdebuterer hun. Senere er hun med på russefeiring, blir revyartist og koreograf og får en internasjonal filmkarriere.

Gaselle Gjendal sammen med andre medvirkende i Cirkusrevyen 1946 på Dyrehavsbakken i København. Gaselle var da 21 år.

«Vi vil skilles» (1952) var Bjørg Gaselles andre film. Som i debutfilmen «Svendsen går videre» (1949) ble de største rollene spilt av den tids norske filmhelter.

Oppdaget av Leif Juster

Bjørg Gjendal ble oppdaget av Leif Juster, som fikk henne til Oslo og Edderkoppen. Hun giftet seg i 1947 med filmskaperen Nils R. Müller. De traff hverandre i København, der hun hadde en stor rolle. Bjørg Gaselle medvirket i to norske spillefilmer, i Svendsen går videre (1949) og som Bente i Vi vil skilles (1952).  I begge filmene deltok den tids mest fremtredende norske skuespillere.

Bjørg og Nils fikk tre gutter. Etter åtte års ekteskap ble ekteskapet oppløst, og Bjørg flyttet til Mallorca med barna sine. For å forsørge dem fortsatte hun å skrive bøker om Mette-Marit. Bøkene ble oversatt til dansk, islandsk og svensk.

 

Giftet seg med baron

Hun ble kjent med den franske baronen Jean Chantenay da han kom på ferie til Mallorca. De giftet seg i 1962 og hadde et lykkelig samliv til han døde i 1985. Baronesse Bjørg fortsatte å bo på Mallorca etter mannens død. Siste gang hun var i Bergen var i 1986, da moren døde.

Bjørg de Chantenay døde 18. mars 2008.