23.000 så Årstad spille kvartfinale mot Fredrikstad på Bislett

Vi har ikke funnet noen bilder fra cupkampen i 1945. Dette bildet er tatt da Årstad debuterte i hovedserien i 1952. Fire av spillerne på bildet var med i den legendariske cupkampen. Cato Ellingsen ble første Årstad-spiller på landslaget da han noen uker før cupkampen spilte på B-landslaget mot Danmark. Bak fra venstre Finn Høye, Jan Sagvåg, Cato Ellingsen (med på cuplaget i 1945), Tor Øvrebø, Edvin Herfindal (med i 1945), Karl Sebak (med i 1945). Foran fra venstre Sverre Johannesen, Tor Johnson, Kjell Hopland, Olav Johnsen og Otto Stenhjem (med i 1945).

Årstad IL 1918-2018: Søndag 23. september 1945 spilte Årstad IL kvartfinalekamp i NM i fotball mot Fredrikstad foran 23.000 entusiastiske tilskuere på Bislett. Fredrikstad vant 4-0 etter en jevnspilt 1. omgang. Kampen var et av høydepunktene i Årstad Ils 100-årige historie. Av 344 påmeldte lag til NM for menn sikret Årstad seg en plass blant de åtte i kvartfinalen. Laget de tapte mot måtte gjennom to uavgjorte finalekamper etter ekstraomganger (1-1) mot Lyn før oslolaget sikret seg 4-0-seier i omkampen 4. november. Årstad hadde spilt to kvalfiseringsrunde og vunnet 1. til 4. runde.

Slik kom Årstad seg til kvartfinalen:

1. runde 5-1 over Falk-Høyanger, 2. runde 3-1 over Høydekameratene, 3. runde 1-0 over Voss, 4. runde 3-2 over Stavanger IF.

Interessen for NM i fotball for menn i fredsåret 1945 var enorm. Dette var det første fotballmesterskap etter sammenslåingen av Norges Landsforbund for Idrett og Arbeidernes Idrettsforbund i 1940. På grunn av idrettsstreiken ble det ikke holdt NM i perioden 1941 til 1944. AIF hadde arrangert sitt eget norgesmesterskap fra 1924 til 1939, så dette var på mange måter det første norgesmesterskapet for alle lag i Norge, selv om Nord-Norge ikke kom med før i 1963.

Hele 344 lag var påmeldt. Det måtte derfor arrangeres to kvalifiseringsrunder før første ordinære runde kunne spilles. Til de tre finalekampene fikk Norges Fotballforbund inn hele 158.000 skriftlige søknader fra folk som ville ha billetter. Ca. 34.000 fikk positivt svar og over 83.000 så de tre kampene mellom Fredrikstad og Lyn.

Årstad snudde 0-2 til 3-2

1945-sesongen ble en av de beste i Årstad Ils historie. Seriemesterskapet røk etter 1-4-tap for Brann og 0-1 for Pallas, men lagets innsats i cupen kan eldre Årstad-patrioter fortsatt minnes. I 3. runde vant laget 1-0 over Voss på Stadion. 10.000 tilskuere hadde møtt frem. Enda flere møtte opp for å se 4. rundekampen mot Stavanger IF: hele 15.000 så en nervepirrende kamp på Stadion der gjestene en stund hadde tomålsledelse. Men hjemmelaget kjempet innbitt og kampen endte 3-2 til Årstad.

Overførte kampen til tre kinosaler

I 5. runde, kvartfinalen, møtte Årstad storfavoritten Fredrikstad på Bislett. Østfoldlaget stod bokført med to seriemesterskap og fem cupmesterskap mellom 1932 og 1940. Få levnet Årstad særlig sjanse til avansement. Hele Bergen stod på ende dagene før kampen. Ekstratog ble satt opp, og i tre kinolokaler kunne publikum høre overføringen av kampen.

Aftenpostens oppslag 24. september (dårlig skannet side).

Underholdende første omgang

23.000 tilskuere, ny rekord for kvartfinalekamper, hadde møtt opp på et grått og høstlig Bislett. Årstad kjempet tappert, særlig i første omgang, men Fredrikstad ble for sterke og gikk av banen med 4-0-seier.

– Kvartfinalen på Bislet hadde en meget underholdende førsteomgang og vi fikk se en solid Fredrikstadseier med kampens samtlige 4 mål i annen. På Årstad var det særlig Cato Ellingsen som gjorde seg bemerket, skrev Aftenposten.

Oslo visste ikke meget om bergenslaget på forhånd. Vanen tro tok imidlertid hovedstadens publikum parti for det nyeste og svakeste lag i en jevn strid, og oppmuntret av tilslutning og stimulert av det jevne spill, overrasket vestlandsgjestene, Årstad, med en sterk innsats i 45 minutter. Fredrikstad var ikke i riktig slag, og kunne først i annen omgang sikre seg den ventede seier, som heller ble for liten enn for stor. Så mange flere chanser hadde nemlig mesterskapslaget fra Østfold.

Ifølge Aftenposten overrakte en Årstad-supporter en paraply til Fredrikstad, og på tribunen ble det brukt både skipsklokke, tåkelur og roperter.

– Årstad ble mast sønder og sammen

– Så lenge Årstad hadde kondisjon så alt ut som en virkelig rundekamp, men i slutten av første og hele andre omgang stormet Fredrikstad på som en evig arbeidende maskin og Årstad ble mast sønder og sammen. I kampens siste minutter stod lagets senterhalf Cato Ellingsen alene igjen på den siste skansen og det var betegnende at da pipen gikk for slutt var han i en mølje med Fredrikstad-spillere, fisket ballen til seg og ville liksom begynne en ekstraomgang for seg selv. Han hadde kondisjon for to omganger og mer til. Han var også den eneste som holdt mål med Østlandets beste spillere. Ja, fortsetter han treningen og blander kondisjonen med et par dråper mer hurtighet, har vi en kandidat til A-landslaget. Han spiller formodentlig like godt på alle plassene i forsvaret, skrev Dagbladets medarbeider Jørgen Juve.

Dagbladets oppslag 24.9.1945 om kampen mellom Årstad og Fredrikstad.

Juve mente at Årstad var et langsomt spillende lag med atskillig teknikk, men blottet for rutine. – I programmet står det at spillernes gjennomsnittsalder er 24 år. Hvilket materiale og hvor lovende er det ikke for Bergens-fotballen. Er det ikke på tide at Bergen tar over fra Skottland en ny Coleman som kan bygge opp en gruppe ballfenomen som Brann i tyveårene. … Det er all grunn til å nevne venstrebacken (Reidar) Christiansen som spilte en nesten feilfri første omgang. Vi skal huske ham og (Cato) Ellingsen til neste gang Årstad er ute og går for alvor igjen, skrev Dagbladets medarbeider.

Slik gikk det med Brann

Lurer du på hvordan Brann gjorde det i cupen i 1945? De var ute av cupen etter at de ble slått 2-0 av Djerv 1919 i 2. runde. I 2018 kjemper Brann om sølvet i eliteserien, mens Årstad spiller i 7. divisjon.

Årstads spillere i kvartfinalen

Årstad spilte med Finn Hovland, Olav Salomonsen, Reidar Christiansen, Harald Walle, Cato Ellingsen, Sverre Wiik, Otto Walle, Arthur Ekornes, Audun Bolstad, Edvin Herfindal og Otto Stenhjem.

Cato Ellingsen spilte 26. august 1945 på det norske B-landslaget mot Danmark. Kampen ble spilt i Århus, og Danmark vant 5-1. Ellingsen var den første landslagsspiller i fotball fra Årstad.