Årstad Ils fotballhistorie startet med et selvmål

Dette bildet er det eldste vi har funnet av Årstad IL seniorlag i fotball. Bare Sig. Evensen, nr. to fra venstre, var med på debutkampen i 1919. Bildet er tatt på Møhlenpris i 1928. Fra venstre J. Helle, S. Evensen, J. Furubotten, M. Olsen, A. Martens Meyer, J. Moldestad, O. Mjøs, A. Rasmussen, G. Pedersen, A. Florvåg og O. Pedersen.

Årstad IL 100 år 1918-2018: Søndag 17. august 1919 spilte Årstad IL sin første offisielle fotballkamp. Årstads debut som fotballag startet med et selvmål. Det skjedde mot Florø Fotboldklub på Florø Stadion. Ingen lokale lag ville møte nykommerne, som ti år senere ble regnet som Bergens nestbeste lag.

Allerede på klubbens konstituerende møte i november 1918 ble det vedtatt å søke medlemskap i Bergens Fotballkrets. Treningen ble drevet med liv og lyst, enten på «Dongen», mellom Løbergsveien og Solheimsgaten, eller på markene rundt omkring. Det ble trent iherdig våren 1919, og utfordring om kamp ble sendt de fleste klubber i byen, uten respons.

Møtte farlige Florø

Dermed måtte man utenbys for å finne en motstander. Florø Fotboldklub ville gjerne møtte spillerne fra Årstad. Mange lag hadde kommet hjem fra Florø med juling, men det trengte vel ikke skje med nykommerne fra Årstad, tenkte spillerne.

Olav Evensen, bildet, og Karl Ellertsen var initiativtakere til å starte Årstad Il 9. november 1918. Her er han foreviget på Solheim skole, der laget ble startet, ved 40-årsjubileet i 1958.

Olav Evensen, en av stifterne av laget, skrev om kampen i medlemsbladet. Hans opplevelse avreisen og kampen er tatt med i boken «Årstad Idrettslag 50 år» i kapittelet «Fotball vår hovedidrett». 

Lørdag 16. august reiste spillerne og en del interessertemedlemmer nordover med Hurtigruten. Det ble en herlig tur. Flere hadde ikke vært utenfor Kvarven og andre hadde aldri besøkt en fremmed by. Det gikk mest i fotballpreik oppover, men en av spillerne, Halvard Diseth, forsvant underveis. Han ble funnet igjen i en av salongene på første klasse. Han hadde slått seg ned med en del «mestre» av forskjellige fag og kalte seg selv «murmester».

Gjørmefotball

Midt på natten kom man til Florø og ble tatt imot av representanter for vertskapet. Etter en kort natt på hotellet opprant søndagen med skikkelig grisevær. Da det nærmet seg middag, marsjerte følget i samlet tropp opp til banen, «noen av oss kry og modige, andre mer blyg og temmelig blek om nebbet – som rimelig kunne være naturligvis». Banen så fæl ut av alt regnet. Det skulle være en gressbane, men lignet mer en omspadd myr, særlig den ene banehalvdelen. Florø-spillerne var store, svære karer. Årstad-spillerne så ut som guttunger ved siden av.

Dommeren blåste i fløyten, og spetakkelet kunne begynne. Årstad åpnet nervøst, men ble etter hvert litt mer varm og fortrolig med banen og begynte faktisk å presse. Florøs kaptein, som i det sivile var byens feiermester, var ikke god å komme ut for. Årstads «Kalle» Ellertsen var den av Årstad-spillerne som kunne betegnes som en sværvekter, men mot «feiermesteren» ble han pikkande liten.

Selvmål, og 50 kroner som «gulrot»

Midt i omgangen skjedde det en liten katastrofe. «Vi laget mål på oss sjøl, med dermed lederFlorø 1-0. Jo, jo, tenkte jeg, nu skal der bli liv i leiren, har de først fåttett mål, så vil de ha fler».

 Det skulle imidlertid bli annerledes, for nå kom Halvard Diseth med sin storte triumf for å oppmuntre spillerne: – 50 kroner i kassen hvis dokker vinner, skrek Diseth og stilte seg bak Florøs mål og viftet med en femtilapp. 50 1919-kroner tilsvarer 1100 kroner i dag. Skråsikre «Siggen» Sig. Steen i mål bante på at flere mål skulle det ikke bli i hans bur, «Siggen» Evensen i senter ledet løperrekken, og etter et bra press fikk Paul Gangstø et delikat gjennomlegg, og «der laag an», stillingen var 1-1.

Straffespark med ballen i et tre

Like før slutt ble det dømt straffespark på Florø. Sig. Steen skulle ta sparket. – Kordan skal eg greie det i denne skiten, sa«Siggen». Det ble laget en liten forhøyning av skiten. Dommeren blåste og«Siggen» sparket i vei. I et par sekunder så man ikke noe annet enn skitt og mold. Og ballen, hvor var den blitt av? Jo, den havnet høyt oppe i et tre bak målet.

Der røk seieren og de femti kronene til klubbkassen. Med 1-1 i sin første kamp gikk Årstad-spillerne tilbake til hotellet, til storvask, deilig middag og taler i lange baner. Om kvelden var det fest med svingom og flere taler. Formannen i Florø Fotboldklub sa at Årstad var det mest sympatiske lag som hadde gjestet byen.

Turen hjemover ble mindre behagelig enn oppover. Båten var fullpakket av passasjerer og ikke en høy var å oppdrive. Følget fra Årstad måtte sitte, ligge eller stå som best de kunne hjem til Bergen.

Vellykket første sesong

Senere på året spilte Årstad ytterligere to kamper, 5-0 over Sandvikens Idrettsforening og 4-1 over Falk. Årstad fikk dermed en ganske vellykket debut som fotballklubb.

Spillerne i den første kampen var: Sig. Evensen, J. Espedal,G. Gravdal, T. Gangstø, K. Ellertsen, Alfr. Larsen, Edv. Steen, O. Evensen,Sig. Steen, P. Gangstø og L. Blomberg. Som dommer hadde laget med seg Øisten Johnsen fra Djerv.