Ulovlig russalg og usedelighet på Hotell Bølgeblikk

Leknes gård der det brutale ranet av Karl Madsen Leknes skjedde i 1920. Dette bildet av Leknesgården er tatt omkring 1931. Gården lå ved krysset Fridalsveien – Inndalsveien – Schweigaards vei. Foto Olaf Andreas Svanøe. Brosings samling, Universitetsbiblioteket i Bergen. Foto Olaf Andreas Svanøe. Brosings samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

«- Ballade på blekket!» omkring 1930 betydde at politiet var på vei til «Hotell Bølgeblikk» i Inndalsveien 68. Her ble det bedrevet ulovlig rusdrikktrafikk, gatepikesjau og nakendans. I kampen mellom politi og røver holdt guttene i strøket med røverne, ifølge den kjente billedkunstneren Victor Sparre.

Noen gårder blir berømte mens de er i drift. Andre får sin berømmelse etter at driften er nedlagt. Leknes gård hører til sistnevnte. For en generasjon bergensere ble den kjent under navnet Hotell Bølgeblikk. Skjenking, fyll, kriminalitet og usedelighet preget huset i mange år, skal vi dømme etter datidens aviser. I september 1937 begynte man å rive bygningene, og det ble ført opp rekkehus.

Dette bildet av Leknes gård ble tatt i 1914. Huset hadde bølgeblikk på taket. Da gården forfalt, overtok festglade mennesker og bygningen ble på folkemunne omdøpt til «Hotell Bølgeblikk».

Et søk på Hotell Bølgeblikk på Nasjonalbibliotekets side www.nb.no gir over 100 treff på hotell Bølgeblikk. De første sakene er fra september 1929.

Da drev politiet i Bergen en energisk kamp for å komme smughandelen til livs. En sak som mange aviser omtalte var en ransaking hos en enkefruesom bodde hos sin far, en gårdbruker i nærheten av Fanas grense.

– Blant kundene kalle stedet populært for Hotel Bølgeblikk. Da politiet ankom stedet i går ettermiddag, nektet både enkefruen og de andre å utlevere nøklene til et av uthusene, og politiet måtte bryte seg inn i boden, hvor man fant et helt lager av øl. Da man undersøkte det gamle våningshuset, fant man i senger og andre steder flasker med brennevin. Man har lenge hatt mistanke til fruen, som for noen år siden ble mulktert for ulovlig salg av rusdrikk og brennevin, skrev NTBs vestlandskontor.

Helt til New York nådde historiene om skjenking, fyll og annen usømmelighet i Hotell Bølgeblikk. Nordisk Tidende 17. oktober 1929.

Provianterte før Brann-kamp

– I går var det tydelig at man hadde proviantert i anledning kampen på Stadion i dag. Gården ligger bare 5-10 minutter fra fotballplassen. Man har fått beviser for at det har foregått brennevinssalg fra huset og at det har foregått servering også på annen kant av byen hos en frue som populært kalles «Mor i nøden» og som er bosatt i et smug på Nordnes. Hotell Bølgeblikk, en rønne i Bergen, har i lengre tid drevet ulovlig rusomsetning i stor stil. Da politiet tok affære forleden, konstatertes at der på fire måneder var solgt hele 1600 flasker øl. Til stadighet har der vært fyll og leven, fortsatte NTB.

Bryggeriene den største synderen

– Vi tviler ikke på at disse folkene i Hotell Bølgeblikk vil få sin straff. Men hvem er de største synderne? Ja, syndere i sommersol? skrev Menneskevennen. – Jo, bryggeriet som gjennom lengre tid – i månedsvis – har brakt disse hundrer av ølflasker til gaukereiret. Men dit når ingen straff! Hvor lenge skal man fortsette med å henge de små syndere, men la synderne i sommersol, bryggeriene, fortsette med å forsyne en gauk med f.eks. 400 hele flasker per måned, og samtidig toe sine hender som heldige uskyldigheter? Som dem der er i «god tro».

I 1931 ble eieren av Hotell Bølgeblikk, en mann på nærmere 80 år, og en av leieboerne hans bøtelagt for skjenking.

Inndalsveien med Leknesgården i 1931. Foto Olaf Andreas Svanøe. Brosings samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

«Orgier med piker, vin og sang»

Zinken Hopp skrev i boken «Bergens bydeler» (1970):

På slutten av Fridalsveien lå det en gang et skummelt hus som kaltes «Hotell Bølgeblikk», og det fortaltes at der feiret man orgier med piker, vin og sang. Ikke at noen hadde vært der, eller kjente folk som pleide å gå der. Men alle hadde hørt det ene og det annet.

– Ballade på blekket!

I boken «Stenene skal rope: om kunst og frihet» skriver billedkunstneren Victor Sparre i avsnittet Hjallaen:

En av de store forlystelser i strøket var det som skjedde i et herostratisk berømt etablissement kalt «Hotell Bølgeblikk». Det var hovedbygningen på et stort gårdsbruk (det er revet nå) som ble brukt til de mest overdådige fyllekalaser. Når ropet lød: – Ballade på blekket! Da stormet vi alle til for å se politiet rydde opp. Vår sympati var udelt hos de ravende selskapsgjester og ikke hos «messingen». Politiet hadde en messingklump på luen i de dager.