Årstadskoler viser vei i Matjungelen

Ny-Krohnborg skole er blant skolene som er med på programmet Matjungelen. Foto: Ann Helen Lien.

Med det nye aktivitetsprogrammet Matjungelen skal SFO-barn i hele Hordaland leke seg til et bedre kosthold. I Årstad er skolene Kronstad, Ny-Krohnborg, Landås, Minde og Haukeland med på programmet.

Nå skal barna lære mer om mat og bærekraft i SFO-tiden. I Matjungelen får de oppdage og oppleve en jungel av mat – ved å dyrke planter, utforske mystiske brødsymboler, smake på spennende frukter, slenge seg gjennom krydderløypen og forske på forskjellige eplesorter.

Matjungelen ble opprettet etter oppfordring fra helseminister Bent Høie, og startet som et pilotprosjekt med seks SFO-er i fjor.

Nærmere 5000 barn skal delta

Nå står hele Hordaland for tur – og nærmere 5000 barn skal delta i det gratis aktivitetsprogrammet. Målet er at Matjungelen på sikt skal bli et tilbud til alle landets skolefritidsordninger.

Grønnsakene smaker ekstra godt når man har tilberedt de selv. Matjungelen er tatt imot med stor entusiasme på Ny-Krohnborg skole.

Folkelig helse

Prosjektet er et samarbeid mellom den sosiale entreprenøren Folkelig, Helsedirektoratet, Opplysningskontoret for Frukt og Grønt, Høgskulen på Vestlandet og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet.

I Folkelig har vi jobbet lenge med å engasjere barn i mat og bærekraft. Vi ser godt at dette er temaer som opptar barn, og som de mener er viktige. De har en sterk rettferdighetssans og stiller spørsmål ved viktige temaer knyttet til mat og miljø. Derfor er det viktig å bygge videre på engasjementet deres og gi dem rom for å lære mer om disse temaene, sier Kathrine Marthinsen, som grunnla den sosiale entreprenøren Folkelig i 2013 og er prosjektleder i Matjungelen.

Barn som endringsagenter

– Ofte smitter barnas engasjement over på flere i familien, og dette er med på å gjøre barna til sterke endringsagenter for en mer bærekraftig og matglad fremtid. Jeg er så utrolig giret på å få dette prosjektet opp i toppfart, bare tenk på det potensialet i å engasjere en hel generasjon om sunn og bærekraftig mat. Dette er virkelig en gavepakke til SFO, sier Marthinsen.

Klart for servering på Ny-Krohnborg skole.

Folkehelseminister Åse Michaelsen mener at skolefritidsordningen er en veldig god arena for folkehelsearbeid, og supplerer:

– Gjennom Matjungelen bidrar SFO-ansatte til måltidsglede og det setter jeg stor pris på. Å gi barn engasjement og kunnskap om mat og miljø er en viktig investering. Sånn får vi sunne barn, og en friskere fremtid for neste generasjon.

Fakta

Matjungelen er et gratis aktivitetsprogram for SFO som inneholder en kompetansehevingspakke for SFO-ansatte, aktivitetsopplegg for barna og oppskrifter til bruk på SFO. Alt materiell er tilgjengelig på www.matjungelen.no

Tilbudet er initiert av Helsedirektoratet, som ledd i oppfølging av Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold. Det vil ikke koste noe for foreldre eller SFO å delta i prosjektet, og opplæringen er tilpasset slik at det kan gjennomføres som del av SFO-hverdagen.

Barn som endringsagenter – Ofte smitter barnas engasjement over på flere i familien, og dette er med på å gjøre barna til sterke endringsagenter for en mer bærekraftig og matglad fremtid. Jeg er så utrolig giret på å få dette prosjektet opp i toppfart, bare tenk på det potensialet i å engasjere en hel generasjon om sunn og bærekraftig mat. Dette er virkelig en gavepakke til SFO, sier Marthinsen.

Folkehelseminister Åse Michaelsen mener at skolefritidsordningen er en veldig god arena for folkehelsearbeid, og supplerer:

– Gjennom Matjungelen bidrar SFO-ansatte til måltidsglede og det setter jeg stor pris på. Å gi barn engasjement og kunnskap om mat og miljø er en viktig investering. Sånn får vi sunne barn, og en friskere fremtid for neste generasjon.