Minnepris til Tori Helgheim Grung

Tori Helgheim Grung fra Årstad er tildelt Audhild Flaktveit Moxnes sin minnepris for 2019.

Audhild Flaktveit Moxnes sin minnepris for 2019 er tildelt 18 år gamle Tori Helgheim Grung fra Lappen på Årstad. Prisen er på 15 000 kroner og ble delt ut på Vestlandskappleiken 2019 i Operahuset Nordfjord lørdag 19. oktober.

Det har vært vanlig at prisvinneren har spilt en slått etter utdelingen. Denne gangen ble det ikke slik da Tori i år er på utveksling til Argentina, hvor hun studerer folkemusikk, og hardingfelen har hun med. Det ble i stedet lest opp en takk fra Tori.

Tori er en dyktig hardingfeleutøver som er aktiv både i folkemusikk- og folkedansmiljøet i Bergen. Hun har gått og går i Kulturskolen i Bergen og i Bergen Juniorspelemannslag.

Hun kan vise til gode resultat på Hordamønstring, Vestlandskappleik og Landskappleik – både i solospill, gruppespill og lagspel.

Begynte å spille som åtteåring

Tori startet å spille hardingfele da hun var 8 år. Som lærere har hun hatt Elna Føleide Selle og Maria Toppe. Ved Kulturskolen i Bergen har hun hatt utvidet undervisningstid ved å delta på fordypingsprogrammet ved Kulturskolen. I Bergen Juniorspelemannslag er hun med i en fellespelsgruppe for de eldste elevene der.

Tori Helgheim Grung fra Årstad er tildelt Audhild Flaktveit Moxnes sin minnepris for 2019. Tori er på utveksling til Argentina, hvor hun studerer folkemusikk.

Spiller med gode dansesnert

I tillegg spiller hun ofte til dans på øvelsene til Barnelaget i Bergen ungdomslag Ervingen. Hun er godt forankret i dansespillet og spiller med god dansesnert. Som deltaker i samspel for de eldste elevene i Bergen Juniorspelemannslag har hun vist stort engasjement. Hun har god kontroll på både slåtter, andrestemmer og arrangement på slåttene. Hun har hatt en spesiell fin utvikling i å skape variasjoner i spillet sitt. I tillegg er hun oppmerksom på samspel, og hva som skal til for at det skal bli best mulig.

Prisvinneren er et fint forbilde for de yngre barna i ungdomslaget, både dansere og felespillere.  Hun tar seg tid til dem og motiverer dem til å være med. I tillegg bemerker juryen at Tori viser, med sin allsidige bruk av folkemusikken, at dansespill, konserter, samspel, rekruttering og kurs er viktige sider ved folkemusikken.

Tiil minne om Audhild Flaktveit Moxnes fra Sollien

Formålet med minneprisen er å oppmuntre unge lovende utøvere på hardingfele fra Vestlandet. Prisen er etablert til minne om Audhild Flaktveit Moxnes fra Sollien på Landås, som var aktiv utøver på hardingfele og danset folkedans. Audhild omkom i en trafikkulykke i Bergen 19. mars 2004, bare 17 år gammel.

Aktiv fritid

Tori Helgheim Grung går i andre klasse på Bergen Katedralskole. Hun er aktiv i Natur og Ungdom og har fra september 2018 vært juniorkomitémedlem for CISV Bergen, der hun er med på å arrangere aktiviteter for lokallaget. Aktivitetene har temaer for fokuserer på menneskerettigheter, bærekraftig utvikling, mangfold og klima.

I 2017 var hun juniorleder for Verden i Bergen, et arrangement som holdes på kulturhuset i Arna for barn og ungdom, hovedsakelig de yngre på asylmottakene.