Årstad-talenter vant gullmedalje i teknologi- og kunnskapskonkurranse 

DaVinci 2 fra Årstad ble tildelt kjerneverdiprisen under den regionale finalen i First Lego League. Foto Veronika Stuksrud.

Lørdag 9. november var det duket for regionale finaler i verdens største kunnskapsturnering for barn og unge mellom 10 og 16 år. Over 400 norske lag fra 23 norske byer kjempet i sin region om utmerkelser innen innovasjon, forskning, teknologi, design og programmering, samt en plass i den skandinaviske finalen. Med smarte byer som årets tema lot dommerne imponere seg av DaVinci 2 fra Årstad som ble tildelt Kjerneverdiprisen.

Skaper morgendagens byer

DaVinci 2 består av 11 deltakere og imponerte under den regionale finalen i Bergen. De fikk skryt for sine gode prestasjoner.

– Jeg er veldig imponert over laginnsatsen til DaVinci 2 fra Årstad, og de andre lagene fra finalen i Bergen. De unge talentenes læringsvilje og engasjement for å skape fremtidens byer viser at den yngre generasjonen har et stort ønske om å løse morgendagens utfordringer, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef Equinor Morgendagens Helter.

Finalens Champions-vinner ble Garnes RoboRock. Laget får dermed æren av å representere Bergen i den skandinaviske finalen som blir holdt i Roskilde lørdag 30. november.

Andre lag som imponerte i Bergen, var I might be Wrong som ble tildelt Robotprisen. Sammenlagt markerte også lagene RoboMech seg med pallplasseringer i Robotprisen og Teknologiprisen, mens Vossanerdane vant Prosjektprisen.

Fremtidens ingeniører og byplanleggere 

FIRST LEGO League er i Skandinavia et samarbeid mellom organisasjonen FIRST Scandinavia og Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens Helter som støtter talenter innen idrett, kultur og realfag. Formålet med FIRST LEGO League er å skape en arena der barn kan utfolde seg i teknologiens verden og ha det gøy med praktisk læring i realfag.

– FIRST LEGO League gir barn og unge utfordringer fra den virkelige verden – utfordringer som ikke har fasit! Med smarte byer som årets tema, går lagarbeid og fantasi hånd i hånd. De unge talentene må samarbeide godt om å skape innovative og bærekraftige løsninger for fremtidens byer og bygder. Jeg er sikker på at noen av fremtidens ingeniører og byplanleggere finnes blant årets deltakere. De kommer garantert til å bygge en bedre fremtid sammen, sier Silje Kumeus fra FIRST Scandinavia.

Lokale støttespillere for finalen i Bergen var Equinor, Vilvite, Fana Sparebank, Handelshøyskolen BI campus Bergen og Tekna.

Fakta om FIRST LEGO League:

  • Verdens største kunnskap- og teknologikonkurranse for barn og unge i alderen 10-16 år
  • FIRST LEGO League ble første gang arrangert i 2000
  • Samarbeid mellom organisasjonen FIRST Scandinavia og talentutviklingsprogrammet Morgendagens Helter hvor Equinor støtter talenter innenfor idrett, kultur og realfag
  • Vilvite er arrangør av FIRST LEGO League i Bergen
  • Hensikten med arrangementet er å øke unge menneskers interesse for teknologi og vitenskap og stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere
  • Årets tema heter City Shaper og handler om å utforske utfordringer i byer og bygder som transport, tilgjengelighet og til og med naturkatastrofer.