Truls Synnestvedt gir oss drømmen om Landås

Truls Synnestvedt har i mange år levd med "drømmen om Landås" . Nå er boken om drømmen realisert. Bildene er hentet fra omslaget på boken. For mange som flyttet til området på 1950- og -60-tallet var det kort vei til nærmeste gårdsbruk, og vintrene var gjerne lange og snørike.

«Drømmen om Landås» har forfatter og journalist Truls Synnestvedt (75) satt som tittel på sin nye bok utgitt på Bodoni Forlag. Han er bare noen år eldre enn Trygve Hillestad, som på samme forlag denne høsten skriver om guttedager i Solheimsviken og på Landås.

Med «Drømmen om Landås» forteller Truls Synnestvedt om en oppvekst som tusener kan minnes. De folkerike etterkrigskullene som fikk barne- og ungdomsårene på Landås på 1950- og -60-tallet er i dag pensjonister eller i siste del av yrkeslivet. Om mangt er gått ut av hukommelsen så er oppveksten på Landås minner som stadig er levende. Det var på høy tid at denne boken kom. Om fem år vil det nok være mange færre med klare øyenvitneskildringer fra Søndre bydel.

Drømmen om Landås er fortsatt levende hos mange som vokste opp i Søndre bydel på 1950- og -60-tallet. Truls Synnestvedt sørger for at drømmen lever videre.

Drømmer om Landås

«Drømmen på Landås» er fortalt i bilder av Tore Neumann Sund (1914-1965), som Synnestvedt skrev om i BT  i 2019. Boken om BOB gjennom 75 år, «Tuftet på fortiden – bygger for fremtiden»  har samme tittel på kapittelet om Landås. Truls Synnestvedt samler trådene i tekst og bilder og gir på i overkant av 200 sider tilbakeblikk på livet på Landås slik det var og slik man minnes det i dag.

Drømmen om en bedre fremtid

Det var drømmen om en fremtid uten drypp fra taket og uten mus i spiskammerset. En drøm om en moderne leilighet med to soveværelser og en snor å trekke i på badet. Kanskje også en telefon.

Etter krigen gikk det en folkevandring fra Nordnes og Nøstet, fra Laksevåg og fra Sandviken – mot drømmen i Søndre bydel. Trangbodde familier kom til en bydel med glade gatenavn som Fageråsen og Fiolveien. Etterkrigstiden kunne begynne.

Alle hadde noe til felles, enten de slo seg ned på Lægdene eller på Mannsverk, på Strimmelen eller på Sletten. De hadde alle «rømt» fra en by som var blitt hardt rammet av krigen. Alle kom til Landås med en eller annen drøm på flyttelasset. I bydelens smeltedigel ble de forskjellige drømmene rørt inn i hverandre.

Drømmer tilbake til fortiden

De som vokste opp på Landås har fremdeles drømmen om Landås i seg. Men ikke helt den samme drømmen som deres foreldre hadde. Foreldrene drømte om fremtiden på Landås, i dag er det mange som drømmer om fortiden der. Den fortiden handler «Drømmen om Landås» om.

Truls Synnestvedt (75) kan se tilbake på en om lag 55 år lang karriere som journalist og forfatter.

Signering på Sletten

Tirsdag 23. november blir det boksalg og signering hos Norli Sletten.

Truls Synnestvedt har arbeidet som informasjonssekretær på DNS og har vært journalist i Bergens Arbeiderblad,  VG, Dagbladet, TV2 og Bergens Tidende. Han er nå frilansjournalist og forfatter.

Blant bøkene han har utgitt er «Litt Hitler i Bergen. Nazister på norsk i 1930-årene», «Kjøss meg i ræven! – en bok om noe av det som gjorde Bergen til «nokke for seg sjøl»», «Kniksen – født til fotball», «Shetlands-Larsen. Helten som kom hjem», «Mellom Quisling og kongen. Kjell Stub Irgens – landssviker eller god nordmann?», «Deadline København. Scener fra et journalistliv» og «Å, i helvete. Helge Jordal – scenens kjuagutt».

Bloggen Bergensiana

I mange år laget Synnestvedt bloggen Bergensiana  som fortsatt er tilgjengelig. Bloggen var «en minnebok for de glemte, og nesten glemte, historier, øyeblikk som fortjener å bli husket, tidsbilder». Kildene var i hovedsak BA, BT og Morgenavisen fra mai 1945 til 1975.