Lesestoff, tobakk og snop i trikkesløyfen i Fridalen i 1959

Kiosken i Haukelandsveien i 1959. Foto Atelier KK, Nyere KK-samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

I 1959 tok Atelier KK en rekke bilder for Bergens Kioskkompani AS. Blant disse var dette bildet av Haukelandsveien 51 i trikkesløyfen i Fridalen. Bygget står fortsatt, men Fridalstrikken hadde tatt sin siste tur i sløyfen to år tidligere. I flere tiår har Proff Gatekjøkken holdt til i bygget.

Utvalget av aviser og blader var upåklagelig. Blant avisene som er stilt ut er Daily Express, Daily Mail, Stockholms-Tidningen, Politiken samt en rekke norske aviser. Utvalget av ukeblader var mindre enn i dag. For de minste kunne kiosken blant annet skilte med tegneseriebladet «Lille Lulu».

Dette bildet er tatt ved Fergeveien, et meget trafikkert sted før Puddefjordsbroen kom og tok bort grunnlaget for laksevågsfergen, som hadde sin siste tur 31. mai 1960. Atelier KK for Bergens Kioskkompani 1959. Nyere KK-samling, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Bergens Kioskkompani hadde en rekke utsalgssteder i Bergen. De første kioskene i Bergen kom på 1890-tallet. De høye åttekantede kioskene med ur og gapende dragehoder på toppen ble drevet av Bergens Avis- og Telefonkiosker fra 1893-94. Bergens Kioskkompani, et datterselskap av oslofirmaet Narvesen, ble etablert i 1899 og overtok Bergens Avis- og Telefonkiosker. De gamle kioskene ble revet og erstattet med en kiosktype som ble dominerende i Bergen til utpå 1950-tallet.

Les artikkel om da kioskene var et vanlig innslag i bybildet: