Kongens fortjenstmedalje til Øyvind Stegen fra Slettebakken

Ordfører Rune Bakervik stod for overrekkelsen av H. M. Kongens Fortjenstmedalje til Øyvind Stegen.

Øyvind Stegen (67) fra Vilhelm Bjerknes’ vei på Slettebakken, ble fredag 9. september tildelt H. M. Kongens Fortjenstmedalje i Grand selskapslokaler. Stegen har mange år bak seg innen redningstjeneste, både yrkesmessig og på frivillig basis. I mars 2020 fikk han henvendelse fra Bergen kommune og Bergen Legevakt om Fana Røde Kors kunne hjelpe med å ta imot passasjerer som kom med utenlandsfly for å informere om regler og rutiner i Norge og Bergen kommune, samt ta imot de av passasjerer som hadde symptomer på Covid-19.

Øyvind Stegen er en dreven mann til å håndtere slike forespørsler. Han mobiliserte raskt sitt mannskap, og etter en risikovurdering og tilrettelegging for mannskapet var Fana Røde Kors Hjelpekorps klar allerede tre timer senere for å ta imot det første flyet som kom til Flesland.

Etter hvert dukket det opp flere oppgaver i tilknytning til pandemien. Øyvind organiserte nok en gang Røde Kors Hjelpekorps sine mannskaper til transport av pasienter med Covid-19-symptomer som skulle til og fra lege og teststasjon, slik at isolasjon og smittevern var ivaretatt.

Da det kom ulike teststasjoner opp i kommunen, mobiliserte Øyvind Stegen nok en gang med mannskaper til å bistå på test stasjonene i Bergen sammen med mannskaper fra alle de andre Røde Kors-foreningene i Hordaland. Det er kun ti innen Norges Røde Kors som siden 1994 har fått H. M. Kongens Fortjenstmedalje.

Brannmann

I det sivile var Øyvind Stegen brannmann. Han avsluttet sitt yrkesliv som brannmester ved Fana brannstasjon. Da Årstad brannstasjon ble lagt ned i 2007, var Stegen med på sistevakten, i Brigade B. Han vokste opp i strøket og gikk og smugtittet på brannfolk og brannbiler da han gikk til og fra Fridalen skole.

Sin første jobb i Bergen brannvesen hadde han som sommervikar ved Årstad brannstasjon i 1977. I 1997 var han «Ukens ildsjel» i BA. Han fortalte den gang at han hadde gått rett fra nattevakt på Fana Brannstasjon i Sandbrekkeveien på Paradis til Fana Røde Kors sine lokaler ikke langt unna. Arbeidet i Røde Kors startet med at han som 17-åring tok Hjelpekorpsets grunnkurs.

På spørsmål om spesielle episoder Stegen husket fra tiden i Røde Kors svarte han: – En påske var alle som kunne krype og gå mobilisert for å lete etter to små gutter som var forsvunnet i Loddefjord-området. Det viste seg at de hadde krøpet opp i koffertlokket på en bil som så hadde lukket seg over dem. Det kunne endt med skikkelig tragedie, fortalte Øyvind Stegen.